Shutterstock

Bij welk weer heb je de laagste elektriciteitsprijs?

De elektriciteitsprijzen zijn sterk gestegen en variëren per uur en met het weer. Welk weertype geeft de laagste prijzen?

De prijs van groene stroom wordt bepaald door vraag en aanbod, die beide variëren met het weer.

Het aanbod varieert, omdat je voor waterkracht, zonne-energie en windenergie regen, zon en wind nodig hebt, terwijl de vraag varieert met de temperatuur, want bij kou wordt er meer energie verbruikt voor bijvoorbeeld elektrische warmtepompen.

De variaties betekenen dat een kWh in Nederland minder dan € 0 tot meer dan € 0,50 (inclusief belastingen) kan kosten.

Slecht weer, lage prijzen

In Scandinavië is stroom het goedkoopst als er veel water is voor waterkracht. Dammen en gletsjers vangen het regenwater meestal op, zodat de prijs wordt uitgesmeerd over het jaar. De langdurige droogte in de zomer van 2022 leidde echter tot recordhoge elektriciteitsprijzen, doordat de waterkrachtcentrales niet op volle capaciteit konden draaien.

In Nederland is stroom het goedkoopst als het waait, vooral in de herfst- en wintermaanden. Als de lucht koud is, bevat de wind meer energie. Een windturbine kan dus bij dezelfde windsnelheid tot 7 procent meer stroom opwekken als het 0 °C is dan wanneer het 20 °C is.

De elektriciteitsnetten in Europa zijn onderling verbonden, dus de prijs van elektriciteit in Nederland daalt als het bijvoorbeeld in Noorwegen veel geregend heeft en de reservoirs van waterkrachtcentrales vol zijn.

De goedkoopste stroom uit je stopcontact is dus meteen de groenste.