Shutterstock

Tesla-accu gaat meer dan 3,5 miljoen kilometer mee

Een nieuwe generatie Tesla-accu’s gaat langer mee dan de elektrische auto zelf, blijkt uit laboratoriumtests uit Canada. En voor het woon-werkverkeer is de accu vrijwel onsterfelijk.

Vorig jaar was er goed nieuws voor de accunerds onder ons.

Onderzoekers van de Dalhousie University in Canada – die samenwerken met Tesla aan nieuwe accutechnologie – maakten bekend dat hun nieuwe lithiumionaccu’s zeker 1,5 miljoen kilometer meegaan in elektrische auto's van normaal formaat.

Nu speelt de onderzoeksleider, professor Jeff Dahn, een troefkaart uit: de cijfers laten zien dat de accu’s een levensduur hebben van meer dan 3,5 miljoen kilometer.

De accu’s van de toekomst gaan dus mogelijk stukken langer mee dan de elektrische auto zelf.

Dahns team test de accu’s al jaren door ze steeds op te laden en te ontladen. Vorig jaar bleek dat de accu’s een levensduur hadden van 1,5 miljoen kilometer. Maar ze behouden hun vermogen nog langer dan men had durven hopen.

Daarom verhoogt Dahn het aantal nu met 2 miljoen kilometer.

Uniforme kristallen verlengen de levensduur

Normaal neemt het vermogen van lithiumionaccu’s in de loop der tijd af, totdat ze geen spanning meer vasthouden. De accu’s hebben aan elk uiteinde een elektrode, en bij het ontladen bewegen positieve lithiumionen van de ene elektrode door de elektrolytische vloeistof naar de andere. En omgekeerd bij het opladen.

Helaas kunnen de elektroden na verloop van tijd barsten, waardoor ionen zich kunnen ophopen. Als die door de elektroden gaan, komen sommige vast te zitten in de barstjes en vormen ze kristalachtige structuren die groeien en het vermogen van de accu verminderen.

De elektroden in de nieuwe Tesla-accu zijn gemaakt van een monokristallijne vorm van grafiet, waarin het kristalrooster netjes en uniform is. Hierdoor zijn de elektroden beter bestand tegen barsten en daarmee de ophoping van de destructieve kristallen.

Accu’s pendelen een leven lang mee

Professor Dahns onderzoeksteam experimenteerde ook met het opladen en ontladen van de lithiumionaccu’s in diverse patronen. Sommige accu’s werden van 0 tot 100 procent opgeladen en ontladen, terwijl andere niet onder de 70 procent van hun vermogen mochten komen.

Dat laatste patroon komt ongeveer overeen met een normaal woon-werkritme, waarbij je 50 kilometer per dag rijdt in je elektrische auto, en dus niet onder de 70 procent van de accu hoeft te komen.

Dahns team ontdekte dat de accu’s na verloop van tijd geen vermogen verliezen als ze worden opgeladen volgens het forensenpatroon. Dit betekent dat de accu vrijwel onsterfelijk is.

Volgens Dahn vormen de duurzame accu’s de perfecte opslag van wind- en zonne-energie voor het elektriciteitsnet en in elektrische veerboten en vrachtwagens. En misschien gaan de accu’s zelfs meerdere auto’s mee.