Shutterstock
elektrische auto, opladen, snel

Nieuwe accu laadt 60 keer sneller op

Een Australisch bedrijf heeft een accu ontwikkeld waarmee elektrische auto’s razendsnel kunnen opladen en een grotere actieradius krijgen.

Autofabrikanten over de hele wereld schakelen in hoog tempo over op de productie van milieuvriendelijkere elektrische auto’s. Maar de lithiumionaccu’s die energie leveren aan de elektromotoren van de auto’s, hebben een aantal grote nadelen.

Ze zijn duur, groot en zwaar, en opladen kost veel meer tijd dan een auto met een verbrandingsmotor voltanken.

Er zijn betere typen accu’s in de maak, en een van de eerste die op de markt komen is ontwikkeld door de Australische accuproducent GMG in samenwerking met The University of Queensland.

De twee lieten onlangs weten bijna klaar te zijn met een aluminiumionaccu, die 60 keer sneller oplaadt dan de bekende lithiumionaccu en drie keer zo veel energie kan bevatten.

Ook ontwikkelt de nieuwe accu minder warmte, waardoor de elektrische auto geen zwaar koelsysteem nodig heeft.

Tesla S, elektrische auto

De accu van een Tesla S bestaat uit duizenden kleine lithiumioncellen.

© Shutterstock

3 feiten over batterijen

De eerste: De Fransman Gaston Planté vond in 1859 de eerste oplaadbare batterij uit, de loodaccu.

De grootste: In Californië wordt in een accu van 400.000 kWh stroom opgeslagen voor o.a. zonnecellen.

De meeste: Het accupack van een Tesla S bevat 8256 kleine lithiumionbatterijen.

Met de beloofde oplaadsnelheid kan een auto met een aluminiumionaccu na één minuut opladen 500 à 600 kilometer rijden.

Dat komt min of meer overeen met de actieradius van een benzineauto na een minuut tanken, en de actieradius met een volle ‘tank’ zal ook ongeveer gelijk zijn.

De lithiumionbatterij werd in de jaren 1980 ontwikkeld en levert energie wanneer positief geladen lithiumionen in de batterij van de ene elektrode naar de andere gaan.

Eén lithiumion heeft één elektron, terwijl een aluminiumion er drie heeft. Dus als lithium wordt vervangen door aluminium, kan de batterij drie keer zo veel energie bevatten. Daarbij is aluminium goedkoper en makkelijker verkrijgbaar.

GMG en The University of Queensland verwachten dat de nieuwe accu in 2022 op de markt komt. De eerste elektrische auto’s met de accu rollen in 2024 van de band.