L. Liu & R. J. A. M. Stevens
Windmolens-barrières

Barrières geven windmolens een boost

Lage barrières in het terrein voor windturbines kunnen de wind opstuwen en versnellen en zo de energieproductie van de windturbine met wel 10 procent verhogen.

Windturbines helpen om fossiele brandstoffen als steenkool, olie en gas geleidelijk uit te bannen. En nu hebben Nederlandse onderzoekers een manier gevonden om de efficiëntie van windturbines met wel 10 procent te verhogen.

Je zou denken dat een vlak terrein zonder obstakels als heuvels, huizen of begroeiing de hoogste windsnelheden zou opleveren en dus optimaal zou zijn voor windturbines.

Windmolens, veld, zon
© Shutterstock

Muren geven meer wind

Maar obstakels kunnen juist een versterkend effect hebben. Een lage muur voor de windturbine zal de wind opstuwen, zodat die de turbinebladen harder aandrijft. Dat betekent meer vermogen van de turbine net achter het obstakel.

Helaas is uit studies gebleken dat het effect negatief is als de turbine met andere turbines in een windmolenpark staat: dan verliezen de andere turbines meer vermogen dan de voorste wint.

Maar nu hebben onderzoekers van de Universiteit Twente een oplossing bedacht.

VIDEO: Zie hoe kleine barrières turbulentie in de lucht creëren

© L. Liu & R. J. A. M. Stevens

In het laboratorium simuleerden ze obstakels van verschillende hoogte, breedte en locatie ten opzichte van een windmolenpark met 24 turbines, en met de juiste obstakels kan het totale vermogen van het windmolenpark met wel 10 procent worden verhoogd.

De barrières moeten circa een tiende zo hoog zijn als de turbines en vijf keer zo breed als hun hoogte. Met muren of bomen van deze hoogte zal de hele rij turbines profiteren van de hogere windsnelheid.

Uit het onderzoek blijkt dat de technologie nog steeds beter kan, ondanks tientallen jaren ervaring met windturbines.

Als alle windturbines op aarde 10 procent efficiënter zouden worden, zou de windproductie toenemen met het equivalent van 50 kolencentrales.