Elastiek van de toekomst wordt 200 keer sterker dan staal

’s Werelds grootste elastiekproducent wil de rubberbandjes supersterk maken met een simpel bestanddeel, waardoor ze ook oneindig lang meegaan.

Grafeen moet elastiek onverslijtbaar en supersterk maken.

© Creative Commons

Met zijn 94 jaar ervaring in de elastiekbranche is het bedrijf Alliance Rubber Company van plan om het elastische rubberbandje dat we kennen als een elastiekje, nieuw leven in te blazen.

Samen met Britse wetenschappers wil het aan het elastiek de stof grafeen toevoegen – een materiaal dat 200 keer zo sterk is als staal.

Grafeen is een koolstoflaag van één atoom dik in een rasterstructuur. Die structuur maakt het ongelofelijk sterk. Het materiaal is bovendien flexibel en transparant en geleidt warmte en elektriciteit.

Sterker dan een olifant

Het nieuwe, sterke elastiek kan het transport van bijvoorbeeld levensmiddelen of kwetsbare elektronica veranderen.

Grafeen is het sterkste materiaal op aarde. Je zou een olifant op een potlood moeten zetten om een laag grafeen ter dikte van een vel huishoudfolie kapot te maken.

Jason Risner, hoofd bedrijfsstrategie van Alliance Rubber Company, zegt volgens ScienceAlert dat het bedrijf samen met onderzoekers van de University of Sussex de komende jaren op zoek wil naar de perfecte dosis grafeen voor de elastieken.

Met te weinig grafeen zijn ze niet robuust genoeg en met te veel grafeen verliezen ze hun rekbaarheid.

Grafeen is het materiaal van de toekomst

Grafeen werd in 2004 voor het eerst geïsoleerd. Daarvóór hadden wetenschappers er alleen op theoretisch niveau mee gewerkt.

Er worden allerlei toepassingen voorzien voor het materiaal, zoals de opslag van radioactief afval en het winnen van zout uit zeewater.