H2FLY
H2FLY-test

Eerste vlucht van waterstofvliegtuig met piloot

De Duitse ontwikkelaar voerde de eerste testvluchten uit met een bemand vliegtuig op vloeibare waterstof. De technologie moet duurzaam vliegen mogelijk maken.

Een van de grootste CO2-uitstoters in de transportsector is de luchtvaart. Daarom zijn er veel initiatieven om een duurzamere manier van passagiersvervoer door de lucht te ontwikkelen.

Elektrisch aangedreven vliegtuigen lagen al snel op de tekentafel en er zijn al verschillende onbemande elektrische vliegtuigen in de lucht.

Een uitdaging was echter het vinden van een gas dat efficiënt genoeg als brandstof op grote schaal voor de krachtige vliegtuigmotoren.

Vloeibare waterstof is veelbelovend voor onbemande modellen. Nu is een Duits bedrijf er eindelijk in geslaagd om een piloot de lucht in te sturen met een vliegtuig dat uitsluitend wordt aangedreven door vloeibare waterstof.

Het bedrijf H2FLY uit Stuttgart stuurt als eerste een bemand elektrisch vliegtuig aangedreven door vloeibare waterstof de lucht in, aldus een persbericht.

Vloeistof in plaats van gas

Het demonstratietoestel, HY4 geheten, heeft een geavanceerd waterstof-elektrisch brandstofcelsysteem en cryogeen opgeslagen vloeibare waterstof.

In totaal maakte de HY4 vier testvluchten, waarvan één vlucht van meer dan drie uur.

Eerdere waterstoftoestellen maakten vaak gebruik van waterstof in gasvorm, maar H2FLY vervangt die door vloeibare waterstof.

Cryogene opslag van vloeibare waterstof betekent dat de waterstof wordt afgekoeld tot -253 °C, waarbij waterstof vloeibaar wordt.

H2FLY-tank

Door waterstof in gasvorm te vervangen door vloeibare waterstof heeft H2FLY de efficiëntie van het nieuwe HY4-vliegtuig verdubbeld. De tank op de foto is gevuld met vloeibare waterstof van -253 °C.

© H2FLY

Een vliegtuigtank met vloeibare waterstof weegt stukken minder dan een tank met gas onder druk. Daardoor kan het toestel op één tank verder vliegen met meer gewicht aan boord.

Met vloeibare waterstof is het vliegtuig twee keer zo efficiënt, en het bereik is toegenomen van 750 naar 1500 kilometer.

Video

‘Samen met onze partners hebben we aangetoond dat vloeibare waterstof emissievrij vliegen over middellange en lange afstanden ondersteunt,’ zegt hoogleraar Josef Kallo, medeoprichter van H2FLY, in het persbericht.

‘We willen onze technologie nu opschalen voor regionale vliegtuigen en andere toepassingen, te beginnen met de kritieke missie om de commerciële luchtvaart koolstofvrij te maken.’

H2FLY heeft al andere waterstofprojecten lopen, waarbij het bedrijf met de ontwikkeling van zijn brandstofcelsysteem H2F-175 vlieghoogtes van 8,2 kilometer kan bereiken. Dit komt dichter in de buurt van de 12 kilometer voor reguliere vliegtuigen.