Al jarenlang is het een wens van ingenieurs om onderzeeërs te laten communiceren met vliegtuigen. Nu zijn onderzoekers aan het MIT in de VS daarin geslaagd.

Een nieuwe, gevoelige radar registreert de kleinste rimpelingen op het wateroppervlak. Daardoor kunnen vliegtuigen binnenkort signalen van een duikbootsonar aflezen.
Oppervlak vertaalt sonar naar radar
Een nieuwe, gevoelige radar registreert de kleinste rimpelingen op het wateroppervlak. Daardoor kunnen vliegtuigen binnenkort signalen van een duikbootsonar aflezen.
Geluid stijgt op naar het oppervlak
Geluidsimpulsen van de sonar sturen drukgolven naar het oppervlak.
Oppervlak komt in beweging
De drukgolven veroorzaken rimpelingen.
Radar leest wateroppervlak af
Radarimpulsen worden door het water weerkaatst. De radar merkt veranderingen in de afstand tussen vliegtuig en water op.
Hoe gaat het in zijn werk?
Duikboten zenden sonar uit via geluidsgolven, die goed door water reizen, terwijl vliegtuigen radiogolven of radar gebruiken, elektromagnetische golven die in de lucht werken. Daardoor vormde het wateroppervlak een barrière.
Het onderzoeksteam van het MIT bedacht een methode om de geluidsgolven van een sonar te vertalen naar signalen die een radar kan aflezen. De onderzoekers willen een radar gebruiken met veel kortere golflengten dan de traditionele radar, een zogeheten millimeterradar.
Deze kan de kleine rimpelingen op het wateroppervlak opvangen die ontstaan als de geluidsgolven van een sonar dit van onderen raken. Zo wordt het wateroppervlak zelf gebruikt als ‘vertaler’.
Ga mee het laboratorium in: Kijk hoe de onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology digitale berichten overbrengen van een onderwaterluidspreker naar een radar in de lucht.
In het laboratorium is het gelukt het bericht ‘Hallo van onder water’ als digitale informatie van een onderwaterluidspreker op een millimeterradar over te brengen.
En in een zwembad konden de signalen zelfs worden ontcijferd met akoestische verstoringen onder water en acht centimeter hoge golven aan het oppervlak.
De techniek moet nog worden verbeterd, maar heeft grote perspectieven. Zo kunnen biologen drones inzetten om informatie over temperatuur en stroming te verzamelen van onderwatersensoren. Ook wordt het makkelijker om in zee gestorte vliegtuigen op te sporen.