Reddingsdrone met superzicht vervangt reddingswerkers
Houston liep onder water toen de storm Harvey aan land ging. Het Rode Kruis zet een drone in om de zwaar beschadigde stad te inspecteren.

Het water kwam met bakken uit de lucht toen de orkaan Harvey de stad Houston trof.
De storm bracht het zwaarste tropische regenweer in de geschiedenis van de VS met zich mee, en door de overstromingen worden de straten nu overspoeld door onder andere rioolbacteriën, giftige chemicaliën, slangen en alligators.
Daarom stuurt het Amerikaanse Rode Kruis geen reddingswerkers het rampgebied in. Voor het eerst zet de organisatie een drone in om op onderzoek uit te gaan.
Superzoom spoort verwoeste huizen op
Het luchtvaartuig is gebouwd door fabrikant CyPhy Works en is een zogeheten tethered drone, die een hoogte van circa 120 meter kan bereiken.
Met een superzoomcamera met 30x zoom kan de drone kilometers ver kijken en huizen opsporen die door het water zijn verwoest.
Zo kan het Rode Kruis de zwaarst getroffen mensen vinden, lang voordat het water zich terugtrekt.
Het handige van een drone die vastzit aan een elektriciteitskabel, is dat hij niet terug naar de grond hoeft om op te laden, maar dagen of weken actief kan blijven.
Drone is reddingswerker van de toekomst
Na grote natuurrampen is het belangrijk dat reddingswerkers snel een overzicht krijgen van het rampgebied, zodat ze doelgericht hulp kunnen bieden.
De dronemissie in Houston is een proef die een week zal duren en vervolgens wordt verfijnd, zodat drones in de toekomst een vast onderdeel kunnen worden van het reddingswerk.