brain waves chopper

Hersengolven: helikopter met gedachten bestuurd

Hersengolven bedienen robots op afstand.

14 oktober 2013

Onderzoekers van de University of Minnesota voorzagen vijf proefpersonen van elektroden en lieten hen een robothelikopter besturen met hun hersenen.

Muts met elektroden

De proefpersonen waren alle vijf in staat om de helikopter een parcours te laten afleggen. Zo’n nauwkeurige besturing met hersengolven is nog nooit eerder vertoond en is alleen mogelijk door een mix van elektroden en geavanceerde software.

De elektroden werden aangebracht op een soort muts. Bij eerdere proeven moest nog een chip in de hersenen worden geïmplanteerd.

De elektroden vangen hersengolven op, die via een computerprogramma worden omgezet in bewegingen. Volgens de wetenschappers kan de techniek potentieel bijvoorbeeld elektrische rolstoelen of kunstmatige ledematen aansturen, zodat gehandicapten zich in de toekomst met denkkracht kunnen voortbewegen.

Zo werkt het

1. De persoon krijgt een muts op met elektroden en kijkt naar een scherm waarop het parcours staat.

2. De persoon stelt zich voor dat hij zijn arm optilt. Hersenneuronen produceren elektrische impulsen, en een computer registreert die.

3. De computer zet de gedachten om in bewegingen in een driedimensionaal vlak en stuurt via een wifinetwerk informatie naar de kleine helikopter.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: