Drone video vinder

Dronevideo van het Jaar is adembenemend Noors meesterwerk

Een Noorse jongen van 17 jaar maakte de Dronevideo van het Jaar 2016, een waanzinnig gefilmde en bewerkte video waardoor je meteen zin krijgt om naar Noorwegen te gaan.

24 augustus 2016 door Jakob Priess

Jullie hebben honderden prachtige dronevideo's ingestuurd, en we hebben urenlang ademloos naar al die vette beelden gekeken. En nu is de winnaar bekend.

De hoofdredacteur van het Deense tijdschrift Digital Foto was onze jury, en hij koos voor MATHIAS HAUGHOM uit Norheimsund in Noorwegen met de video Norway from Above, die je hierboven kunt bekijken.

De 17-jarige Mathias wint een DJI Phantom 3 Standard-drone met intern gps, terugkeerfunctie en een onovertroffen stabiliteit, ter waarde van € 599.

De tweede prijs, een Hubsan X4 HD PLUS Cam Quadcopter, ter waarde van € 95, gaat naar PEKKA HELEN uit Kangasala in Finland met de film Beautiful waterfalls of Finland.

Het rapport van jurylid, foto-expert en droneliefhebber Klaus Nygaard:

Dronevideo van het Jaar

Norway from Above Motivering: We kregen veel video's met mooie beelden van prachtige landschappen, maar deze film gaat verder: hij laat zien hoe de mens de natuur gebruikt.

Op verschillende momenten stokt je adem in je keel bij de beelden van mensen op de top of aan de rand van een berg.

Bovendien is de winnende video superieur opgenomen en bewerkt. En hij laat Noorwegen op zo'n prachtige manier zien, dat je bijna niet kunt wachten om de bergen in te trekken en zelf van de overweldigende natuur te genieten.

Runner-up van dronewedstrijd

Beautiful waterfalls of Finland Motivering: De meeste mensen gebruikten drones om landschappen mee te filmen vanuit de lucht, en daar zijn drones ook heel geschikt voor. Maar deze filmmaker is een stap verder gegaan en maakte beelden van mooie, Finse watervallen vanuit onverwachte, bijzondere hoeken.

Dit waren beelden die we nog niet eerder hadden gezien, en waarbij je je soms afvraagt wat boven en beneden is. Hoewel de bewerking en de beeldkwaliteit hier en daar te wensen overlieten, verdient de film daarom toch de tweede prijs.

17-jarige winnaar gaat uit zijn dak

'Wauw, wat vet!' roept de normaal gesproken rustige Mathias als hij hoort dat hij gewonnen heeft.

'Ik kocht met Pasen een DJI Phantom-drone en ging daarmee de natuur filmen. Ik woon dicht bij de Lofoten en maakte hier mijn eerste films met mijn familie en vrienden."

'In de zomer heb ik door heel Noorwegen met de drone gefilmd, en toen ik weer thuis was, heb ik de verschillende filmpjes bewerkt tot de film Norway from Above,' vertelt de gelukkige winnaar.

Veel mooie dronevideo's

We feliciteren de winnaars, maar ook alle andere inzenders, van harte.

We hebben een overweldigend aantal video's binnengekregen en waren verrast over de kwaliteit. Er zaten heel veel talentvolle inzenders tussen.

BEKIJK HIER EEN SELECTIE VAN DE VIDEO'S!

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: