Droner holder opsyn

Drones zijn de nieuwe werkpaarden

Over een paar jaar is het de normaalste zaak van de wereld: drones die de boeren helpen, het verkeer in de gaten houden en pizza’s bezorgen. De vliegende hulpjes veroorzaken een technologische revolutie

5 februari 2016

Snelle levering van levensreddende medicijnen, dagelijks toezicht op elke plant op de akker, rechtstreeks gestreamde videobeelden vanuit een brandend gebouw.

De drone heeft het luchtruim veroverd en ontketent nu een revolutie op het gebied van bijvoorbeeld transport, landbouw en bewaking.

Dit zijn zes verrassende gebieden waarop de drone terrein wint:

1. Inspectie

Sensoren controleren mast

Hoogspanningskabels worden in China al door drones geïnspecteerd. De techniek is ook te gebruiken voor spoorrails, pijpleidingen, enzovoort.

Foto: Bai Yu/Xinhua Press/Corbis/All Over

2. Recherchewerk

Drones helpen bij boevenjacht

Drones worden bij de politie mogelijk even gewoon als honden. Vanuit de lucht krijgt de politie een goed overzicht van een plaats delict en kan ze zelfs de achtervolging op een verdachte inzetten. In steden kunnen drones snel op noodoproepen reageren.

De politie van Nanking in China heeft een dronekorps dat bewakingstaken uitvoert. Foto: EPA/SCANPIX/DJI

3. Landbouw

Gewassen controleren van boven

Akkers worden belangrijke werkterreinen voor drones. Sensoren kunnen bijvoorbeeld onkruid opsporen en bestrijden, zodat niet alles hoeft te worden bespoten.

Foto: Wang Xiao/Xinhua Press/Corbis/All Over

4. Koeriersdienst

Pakket vindt zelf de weg

Het logistieke bedrijf DHL bezorgde in 2015 met een drone medicijnen op het Duitse waddeneiland Juist. Drones zullen de logistieke sector op zijn kop zetten.

Foto: Bloomberg/Getty Images

5. Reddingswerk

Vliegende assistent voor de brandweer

Brandweer en reddingsbrigades zien veel mogelijkheden voor drones. Ze kunnen een brandend huis verkennen, overzicht geven over rampgebieden en reddingsmiddelen naar mensen in nood brengen. En drones die kleuren, patronen of lichaamswarmte waarnemen, kunnen worden ingezet om te zoeken naar vermiste personen.

Een brandweerman bracht met zijn drone een reddingslijn naar Bryant Morgan en Will Verbeke, die vastzaten in een woeste rivier. Foto: Andree Kehn/Sun Journal

6. Drugssmokkel

Criminelen tonen zich vindingrijk

Tot nu toe was de politie van Tijuana bedacht op katapulten, tunnels en lichtgewicht vliegtuigjes bij het opsporen van drugssmokkel over de Amerikaanse grens. Nu richt ze haar aandacht ook op minidrones, die al een paar jaar het vuile werk voor de vindingrijke Mexicaanse drugskartels opknappen.

Vorig jaar stortte een drone met zes zakjes vol methamfetamine neer op een parkeerplaats in Mexico. Foto: AP & Polfoto

Lees meer over drones.

Toekomst met drones

Lees in dit artikel meer over de rol die drones in de toekomst zullen gaan spelen:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: