Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Facebooks Aquiladrone voor wifinetwerken op laserbasis
© Facebook
Techniek - Drones

Drones versturen internet met laser

De Aquiladrone moet datasignalen verzenden en ontvangen met behulp van een nieuwe lasertechnologie, die sneller en preciezer is dan de gewone wifiradiogolven. Uiteindelijk moet een hele zwerm drones internet leveren aan de plekken op aarde die geen internetverbinding hebben.

Het nieuwe grote project van Facebook heet Aquila en moet een internetverbinding verzorgen op plekken op aarde waar geen glasvezelkabels gelegd kunnen worden en waar geen grote zenders staan.

De Aquila is een drone die met behulp van zonnecellen op 18 à 27 kilometer hoogte moet gaan vliegen en daarbij internet naar de aarde stuurt.

Het internetsignaal komt in eerste instantie van stations op aarde. Als één Aquiladrone het signaal ontvangt, stuurt hij het door met laserflitsen. Het licht gaat miljarden keren per seconde aan en uit, en de vele flitsjes zijn als lange reeksen enen en nullen waar gegevens in wezen uit bestaan.

Laserdrone levert krankzinnige verbinding

De Aquila op weg naar zijn eerste vlucht.

© Facebook

Het voordeel van laser betreft in de eerste plaats de snelheid. Volgens Facebook is de internetsnelheid daarmee 30 gigabit per seconde. Ter vergelijking: een gewone internetverbinding is zelden sneller dan 100 megabit per seconde.

Bovendien zijn de laserstralen veel preciezer dan de radiogolven waarmee wifisignalen normaal gesproken worden verstuurd. Ze kunnen andere drones vanaf wel 10 kilometer afstand bereiken.

Facebook heeft nog geen definitieve planning voor de Aquila, maar er hebben al wel twee testvluchten plaatsgevonden van ieder ruim een uur vliegtijd.

Het doel is dat de Aquila alle records gaat verbrijzelen en 90 dagen achter elkaar in de lucht zal blijven.

Lees ook:

Drones

Vliegende taxi verhelpt de spits

1 minuut
Drones

Bekijk de gaafste drones van 2017

1 minuut
Drones

Drone met superzicht moet slachtoffers van ramp zoeken

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg