Drones versturen internet met laser

De Aquiladrone moet datasignalen verzenden en ontvangen met behulp van een nieuwe lasertechnologie, die sneller en preciezer is dan de gewone wifiradiogolven. Uiteindelijk moet een hele zwerm drones internet leveren aan de plekken op aarde die geen internetverbinding hebben.

Facebooks Aquiladrone voor wifinetwerken op laserbasis
© Facebook

Het nieuwe grote project van Facebook heet Aquila en moet een internetverbinding verzorgen op plekken op aarde waar geen glasvezelkabels gelegd kunnen worden en waar geen grote zenders staan.

De Aquila is een drone die met behulp van zonnecellen op 18 à 27 kilometer hoogte moet gaan vliegen en daarbij internet naar de aarde stuurt.

Het internetsignaal komt in eerste instantie van stations op aarde. Als één Aquiladrone het signaal ontvangt, stuurt hij het door met laserflitsen. Het licht gaat miljarden keren per seconde aan en uit, en de vele flitsjes zijn als lange reeksen enen en nullen waar gegevens in wezen uit bestaan.

Laserdrone levert krankzinnige verbinding

De Aquila op weg naar zijn eerste vlucht.

© Facebook

Het voordeel van laser betreft in de eerste plaats de snelheid. Volgens Facebook is de internetsnelheid daarmee 30 gigabit per seconde. Ter vergelijking: een gewone internetverbinding is zelden sneller dan 100 megabit per seconde.

Bovendien zijn de laserstralen veel preciezer dan de radiogolven waarmee wifisignalen normaal gesproken worden verstuurd. Ze kunnen andere drones vanaf wel 10 kilometer afstand bereiken.

Facebook heeft nog geen definitieve planning voor de Aquila, maar er hebben al wel twee testvluchten plaatsgevonden van ieder ruim een uur vliegtijd.

Het doel is dat de Aquila alle records gaat verbrijzelen en 90 dagen achter elkaar in de lucht zal blijven.