Drones stijgen op vanaf de startplatforms.

© Drone Racing League

Drones vechten felle luchtduels uit

Droneraces zijn een sport geworden met kampioenschappen waarbij veel geld op het spel staat. De drones worden losgelaten in lege stadions en oude ruïnes, en de toeschouwers kunnen meekijken met de videobrillen van de dronepiloten.

6 februari 2017 door Morten Skeldal Østergaard og Martin Bernth

De piloten zitten naast elkaar met hun afstandsbediening in de hand. Ze hebben een videobril op en zijn in opperste concentratie terwijl ze hun kleine racedrones door het lege footballstadion manoeuvreren. 

We zijn in het Sun Life Stadium in Miami en wonen de eerste race van de Drone Racing League bij – een nieuw droneracetoernooi waarbij vier drones strijden om de eerste plaats. Ze moeten met zo'n 130 kilometer per uur een parcours met uitdagende hindernissen afleggen. 

Er staan tonnen op het spel

Een andere grote dronewedstrijd, de World Drone Prix, werd voor het eerst in maart in Dubai gehouden, en het prijzengeld bedroeg een kleine miljoen euro. De winnaar was een Britse jongen van 15, die de eerste prijs van ruim 200.000 euro opstreek. 

Drones vliegen slalom in drie dimensies

Anders dan bij een gewone race hebben de banen van een dronerace een derde dimensie. Op een bepaalde plaats moeten de piloten bijvoorbeeld midden in een duik een scherpe draai maken én proberen door een nauwe schacht te vliegen. 

Hier zie je een animatie van de baan:

Alle drones zijn gelijk

Alle drones zijn gebouwd door de Drone Racing League en zijn dan ook identiek. Zo hebben de piloten gelijke kansen en gaat het alleen om hun eigen vaardigheden. 

>> Bij 12 nummers van ons blad krijg je je eigen drone voor maar € 59,95

De piloten vliegen drie rondjes over dezelfde baan, en de winnaar is degene die de meeste punten heeft verzameld. Bij elke ronde worden er 50 punten uitgedeeld als de drones een van de twee checkpoints en de laatste poort passeren.

Hier zie je de eerste ronden:

Videobril is cockpit van de drone

Dankzij camera's op de drone en een speciale radiotechniek zien de piloten hetzelfde als de drone, met een vertraging van slechts 20 milliseconden. 

Vlieg mee met een bloedstollend rondje, gezien door de videobril van de piloot. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: