nb_u48 Eboladrone

Drones kunnen toekomstige ebola-uitbraken verhinderen

Terwijl artsen nu resultaten lijken te boeken in hun strijd tegen ebola, hebben onderzoekers op Borneo drones ontwikkeld die kunnen waarschuwen voor toekomstige epidemieën.

8 december 2014 door Carsten Nymann

Verreweg de meeste ernstige epidemieën zijn te wijten aan zogeheten zoönosen, waarbij een besmettelijke ziekte van dieren op mensen overspringt.

Ebola, dat van vleerhonden afkomstig zou zijn, is slechts het laatste van een lange reeks voorbeelden, van mazelen en griep tot malaria, dat door muggen verspreid wordt.

Op basis van malaria heeft een internationaal team onderzoekers uit Zuidoost-Azië een manier bedacht om in de toekomst te voorkomen dat dergelijke ziekten uit de hand lopen.

Dronen houden ebola-achtige epidemieën in de gaten

De onderzoekers gebruiken drones om gebieden op Borneo in de gaten te houden, waar een bijzondere malariaparasiet bij apen voorkomt en via muggen op mensen wordt overgebracht.

De drones maken luchtfoto's en brengen in kaart hoe grote groepen apen en mensen zich verplaatsen. Zo kan voorspeld worden wanneer ze bij elkaar komen.

De wetenschappers gebruiken de data ook om achter veranderingen in het landschap te komen die het risico op besmetting kunnen verhogen.

Boeren raken als eersten besmet met ebola

Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer boeren stukken bos rooien om plaats te maken voor gewassen. Dan komen ze dichter bij de dieren die de besmetting bij zich dragen.

Op deze manier zou de uitbraak van ebola versneld zijn.

Drones helpen overal

Geavanceerde drones helpen niet alleen bij de bestrijding van ebola. Ze worden ook ingezet tegen terroristen, inbrekers en files. Lees meer in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: