Drone hjælper brandmænd teaser

Minidrones schieten de brandweer te hulp

Brandweerlieden kunnen binnenkort hulp krijgen van drones die in formatie vliegen. Het manoeuvreren in brandende gebouwen is namelijk geen probleem voor de kleine vliegende robots.

8 januari 2015 door Anne Lykke

Drones vliegen rond in brandende gebouwen

Brandweerlieden krijgen binnenkort hulp wanneer ze branden gaan bestrijden en levens moeten redden. Drones kunnen de brand vanuit de lucht volgen en gebouwen in vliegen om naar overlevenden te zoeken.

Het is niet eenvoudig om een drone te bouwen die in de rook kan duiken, maar daar hebben onderzoekers iets op gevonden: een hele zwerm van minidrones.

Elke drone in de zwerm heeft vier rotoren en een camera. Op die manier kunnen de robots zoeken naar overlevenden en het inferno filmen. En zo kunnen rookduikers de omstandigheden peilen voordat ze het gebouw in gaan.

Zwerm drones werkt beter dan losse drones

De drones vliegen in een zwerm, die van formatie kan veranderen en door smalle openingen kan vliegen, zoals een ingestorte deuropening.

Een ander voordeel van een hele zwerm is dat brandweerlieden heel veel video's en gegevens ter beschikking krijgen, ook als er een paar drones neerstorten of verbranden.

Kijk mee met de branddrones

Branden blussen, op stropers jagen en kerncentrales bewaken. Civiele drones krijgen steeds meer taken. In ons artikel lees je er alles over:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: