nb_u19 Drones

Drones brengen noodhulp over Syrische grens

Een zwerm van kleine, onbemande vliegtuigjes wordt de Syrische grens over gestuurd om medicijnen en voedsel af te werpen boven het door burgeroorlog geteisterde land.

8 mei 2015 door Malene Breusch Hansen

Hoe krijg je noodhulp bij de bevolking van een gebied waar de raketten en kogels in de rondte vliegen?

Een vroegere piloot van de Amerikaanse luchtmacht heeft nu een oplossing bedacht voor dit probleem. Hij heeft het bedrijf Uplift Aeronautics opgericht, dat een leger van drones zal bouwen om onopgemerkt medicijnen, voedsel, vitaminen, waterzuiveringapparatuur en babymelk in Syrië te droppen.

Humanitaire organisaties kunnen de ruim 12 miljoen Syriërs die volgens de VN hulp nodig hebben nauwelijks bereiken. Maar de drones zijn zo klein en stil dat ze niet opvallen, en 's nachts kunnen ze onopgemerkt de vijandelijke linies passeren.

De kleine drones worden gelanceerd vanaf een simpele helling, die eenvoudig met plaatselijke materialen te bouwen is. Foto: Syria Airlift Project.

Eén kilo hulpgoederen per keer

Uplift Aeronautics is al aan het testen met verschillende modellen drones, waaronder de Waliid. Dit kleine, onbemande vliegtuigje heeft een spanwijdte van 1,7 meter en een bereik van 60 kilometer. Het kan 1 kilo hulpgoederen 30 kilometer Syrië in brengen.

Het is de bedoeling dat Syrische vluchtelingen in de omringende landen, zoals Turkije, getraind worden in het gebruik van de drones. Zij moeten ze lanceren vanaf de speciale hellingen, die ze een eindje de goede kant op sturen.

VIDEO: Zo werken de noodhulpdrones

Lees meer: Bekijk het overzicht van alle artikelen over drones.

Grotere drone komt eraan

Uplift Aeronautics experimenteert nu met vier Waliid-drones.

Het bedrijf is echter bezig met de ontwikkeling van een grotere drone, die twee keer zo veel hulpgoederen kan vervoeren en dieper in Syrië kan doordringen.

Oorlog in Syrië

? Het conflict in Syrië brak in maart 2011 uit.

? De burgeroorlog heeft tot nu toe zo'n 220.000 mensenlevens gekost.

? Een kleine vier miljoen Syriërs zijn gevlucht naar buurlanden als Turkije, Libanon, Jordanië en Irak.

? Meer dan de helft van de Syrische bevolking van 23 miljoen mensen heeft humanitaire hulp nodig. 5,6 miljoen van de hulpbehoevenden zijn kinderen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: