Drones zaaien een miljard bomen

Drone zaait een miljard bomen

Een Brits bedrijf roept de hulp van drones in bij een experiment om gemakkelijk en goedkoop bomen te planten en op die manier de bossen op aarde te herstellen.

4 februari 2016

De bossen op aarde worden momenteel in een onrustbarend tempo gekapt, maar het Britse bedrijf BioCarbon Engineering bedacht een methode om een biologische ramp af te wenden.

Grootschalige boskap moet worden tegengegaan met een grootschalige aanplant, is de filosofie, dus het bedrijf wil kleine drones tot in alle uithoeken van de wereld sturen om de schade van de houtkap enigszins te herstellen.

Drones brengen bomen naar onbegaanbare plekken

BioCarbon Engineering, opgericht door de NASA-ingenieur Lauren Fletcher, denkt dat drones rond een miljard bomen per jaar kunnen aanplanten – en dat voor een fractie van de prijs die er nu mee gemoeid is om de bossen op te lappen.

Met deze technologie hoeven mensen er in lastig toegankelijke gebieden niet meer met een schop op uit om bomen te planten, en een ander voordeel van drones is dat ze tot in gebieden kunnen doordringen waar je zelfs te voet niet kunt komen.

Volgens BioCarbon Engineering zullen de drones niet alleen gebruikt worden om bomen te planten, ze gaan ook zaailingen bewaken en gegevens verzamelen over de toestand van de bossen. Om te beginnen gaan de drones van het Britse bedrijf een plantage in Zuid-Afrika van bomen voorzien.

Zo zaaien drones bomen

De drone heeft een lading zaden bij zich in een soort wapenmagazijn. Met ongelofelijke precisie schiet hij de zaden de grond in – en dan is het wachten tot de bomen een leeggekapt gebied weer opvullen.

  1. Kleine capsules met ontkiemde zaden zitten in een tank die de drone bij zich heeft.

  2. Perslucht schiet de zaden vanaf 1 à 2 meter hoogte de grond in.

  3. De zaden zitten in voedselrijke gel in de capsule. Het geheel wordt circa 5 centimeter de grond in geboord. Als de capsule afgebroken is, komt het zaadje vrij.

Bomen geven leven

Bossen maken plaats voor landbouw en industrie, en de gevolgen zijn groot.

Per minuut verdwijnt er 13 miljoen hectare bos – 36 voetbalvelden.

Bossen zuiveren de lucht door CO 2 op te nemen, en ze gaan erosie en woestijnvorming tegen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: