Drone_bij

Drone-insecten ruiken gas en zoeken aardbevingsslachtoffers

Een bijendrone speurt gaslekken op, terwijl een kakkerlakrobot door aardbevingsgebied kruipt op zoek naar overlevenden. Dronebouwers kijken met een schuin oog naar insecten, en hun drones kunnen mensen helpen bij kleine dingen – en levens redden.

30 maart 2016 door Karen Grubbe & Mikkel Meister

1. Bijendrone bestuift bloemen

Spanwijdte: 3 centimeter. Gewicht: 80 milligram. Functie: Deze minidrone moet onder meer bloemen bestuiven.

Een drone zo groot als een bij vliegt willekeurig rond. Plotseling maakt hij een duikvlucht, recht een vol glas water in.

De insectdrone Robobee van Harvard University is ontwikkeld om te kunnen vliegen met een stel kleine vleugels, die 120 keer per seconde klapperen. En nu heeft Robobee ook leren zwemmen. De bewegingen van de vleugels geven de minidrone drijfvermogen in het water, maar ze slaan maar 9 keer per seconde.

De drone moet ingezet worden om bloemen te bestuiven in gebieden waar bijen zijn verdwenen door epidemieën.

2. Honingbijendrone ruikt gas

Lengte romp: Verschilt per model. Gewicht: Verschilt per model. Functie: De nieuwe drone moet onder meer gaslekken opsporen.

In de laboratoria van twee Britse universiteiten zweven drones rond als honingbijtjes. De wetenschappers proberen de reuk van bijen na te bootsen met behulp van geavanceerde computermodellen.

Mettertijd moet de kleine drone een complete digitale kopie van het bijenbrein bevatten, waarmee hij zelfstandig kan vliegen en navigeren.

Bijen hebben een uitstekend reukvermogen, en de onderzoekers hopen dat de drones daardoor onder meer gaslekken op het spoor kunnen komen.

3. Kakkerlak zoekt naar overlevenden na een aardbeving

Lengte romp: 10 centimeter. Gewicht: 30 gram. Functie: Deze robots kunnen na een aardbeving door het puin kruipen.

De kakkerlak vormt de inspiratiebron voor deze kruiprobot, de VelociRoach, die ontwikkeld is door een team Amerikaanse wetenschappers.

De kakkerlak schuift zijn ovale pantser opzij om door kieren en gaatjes te kunnen kruipen, en het zorgt ervoor dat hij niet blijft steken.

De VelociRoach kan bijvoorbeeld na een aardbeving door het puin kruipen om naar overlevenden te zoeken.

Voor elke taak een insectendrone

Naast de dronebij en de dronekakkerlak werken wetenschappers onder meer aan de dronemier, die samen met zijn collegaatjes dingen kan optillen, en de dronecicade, die in zwermen kan spioneren. Lees meer in ons grote artikel over drones:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: