Ørn angriber drone

Arenden halen drones uit de lucht voor politie

De strijd tegen vijandelijke of illegale drones in het Nederlandse luchtruim krijgt een verrassende impuls: de politie traint arenden om drones aan te vallen, en de roofvogels tonen zich uitermate effectief.

5 februari 2016 door Jakob Priess

Het klinkt als een grap, maar het is de naakte waarheid – nou ja, de waarheid met veren.

Speciaal getrainde arenden worden ingezet om drones aan te vallen die het luchtverkeer verstoren, de veiligheid op luchthavens bedreigen of mogelijk de overheid bespioneren.

'Sommige mensen denken dat het een hoax is, maar het is heel effectief gebleken,' zegt Dennis Janus, woordvoerder van de landelijke politie, tegen Reuters.

Arend meest effectief tegen drones

Het aantal amateurdrones is de afgelopen jaren zo explosief toegenomen, dat de politie zich genoodzaakt zag om in te grijpen.

De drones verstoren het luchtverkeer als ze per ongeluk boven vliegvelden terechtkomen en zijn gevaarlijk voor voetgangers wanneer iets te enthousiaste dronebestuurders die geweldige HD-film proberen te maken.

De politie heeft met verschillende oplossingen geëxperimenteerd, zoals de drones met vangnetten uit de lucht halen of het signaal hacken en de besturing overnemen – maar de inzet van arenden blijkt verreweg effectiefst.

Drones eindigen als schroot

De arendbrigade bevindt zich nog in de testfase, en er moet nog een aantal problemen worden opgelost voordat de roofvogels kunnen worden ingezet in actieve dienst.

Ten eerste is daar de veiligheid van de dieren zelf. Met hun sterke klauwen kunnen ze kleinere drones prima hanteren, maar er ontbreekt nog testmateriaal voor grotere, meer industriële drones.

En dan is er het economische aspect:

'Het echte probleem waar we mee zitten is dat ze (de arenden, red.) een heleboel drones kapotmaken,' zegt Sjoerd Hoogendoorn van Guard from Above, dat de dieren levert.

'Dat maakt de tests heel kostbaar,' constateert hij.

De politie wil voor het eind van dit jaar een definitief besluit nemen over de inzet van een roofvogeleenheid.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: