Google Solara 50

40 keer zo snel internet met zonnedrones

Enorme drones op zonne-energie zullen binnen afzienbare tijd de volgende generatie supersnel internet naar alle uithoeken van de wereld brengen - in ieder geval als het aan Google ligt, dat nu Project Skybender in de woestijn van New Mexico test.

4 februari 2016 door Jakob Priess

Google is Apple onlangs voorbijgestreefd als het waardevolste bedrijf ter wereld, en nu bewijzen de zoekmachinemakers opnieuw dat ze hoogvliegers zijn op het gebied van innovatie.

Met Project Skybender vestigt Google een nieuwe standaard voor de mogelijke verspreiding van 5G-internet - een internetverbinding die 40 keer zo snel is als de verbinding die we nu op onze mobiele telefoons hebben.

Millimetergolven verveelvoudigen de snelheid

Het geheim van de volgende generatie internet zijn millimetergolven – radiogolven met een hoge frequentie (30 tot 300 GHz) die vandaag de dag voor radar en radioastronomie gebruikt worden. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Millimetergolven kunnen enorme hoeveelheden data veel sneller transporteren dan de 4G LTE-standaard, en daarom vormen ze de volgende grote sprong voorwaarts op het gebied van draadloze communicatie.

Een tekortkoming van millimetergolven, die sinds 2012 door legers getest worden, is dat het bereik zeer beperkt is.

En hier komen de zonnedrones van Google om de hoek kijken.

Drones leveren het bereik

Al in 2014 kocht Google het Amerikaanse Titan Aerospace, waarmee de zoekmachinegigant de enorme zonnedrones van dat bedrijf, de Solara 50's, in handen kreeg.

Met deze onbemande vliegtuigen met een spanwijdte van 50 meter kan Google het nieuwe 5G-signaal naar het aardoppervlak sturen zonder tegen de beperkingen van het bereik aan te stoten.

De eerste reeks testvluchten boven New Mexico is naar verwachting in juli afgerond, en pas daarna zal Google waarschijnlijk een plan lanceren voor de verspreiding van draadloze communicatie met een snelheid die 40 keer zo hoog ligt als nu.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: