Zoek jij een hypermoderne elektrische fiets met extra slimme features, lees dan verder.
Hier vind je drie van de fraaiste elektrische fietsen met de meeste technische snufjes, die nog betaalbaar zijn ook.
Nieuwe column laat je kennismaken met het grootste tech-nieuws van de week

De auteur van de column is Nicolai Franck, een tech-expert met een schat aan kennis op het gebied van technologie, gadgets, internet en digitale diensten.
De columnist is onafhankelijk, en producenten hebben niet betaald voor een recensie.
1. Cowboy 4 & 4ST

Er is een lange weg afgelegd van de lompe batterij op de bagagedrager van een nog lompere conventionele fiets naar het fraaie e-bikedesign dat Cowboy nu biedt.
De tijd van lompe e-bikes met een enorme accu op de bagagedrager is allang voorbij.
Een van de best ontworpen elektrische fietsen van deze tijd is de Cowboy 4 van het Belgische bedrijf Cowboy.
De fiets ziet er niet alleen supergoed uit, hij zit ook stampvol interessante en hypermoderne technologie.
Zo kun je de fiets automatisch ontgrendelen door hem gewoon te naderen met je telefoon in je zak. Dus het is eigenlijk net een Tesla.

Een speciale app is een must-have van de moderne e-bike, en Cowboy stelt bepaald niet teleur.
Ook de bijbehorende app zit boordevol slimme functies.
Van statistieken van al je ritten tot weersvoorspellingen voordat je ’s ochtends vertrekt en stapsgewijze navigatie als je de weg niet kent.
Je zet je telefoon in een speciale ‘cockpit’ op het stuur, en hij wordt zelfs draadloos opgeladen terwijl je fietst.

Met draadloos opladen en rechtstreekse integratie van je mobiel met je fiets heeft de Cowboy een paar streepjes voor.
De app beschikt ook over een aantal beveiligingsfuncties.
Zo kan je telefoon om hulp bellen als je gevallen bent met de fiets. En als een fietsendief toegeslagen heeft, kun je je rijwiel volgen via de ingebouwde gps-tracker.
De batterij is elegant geïntegreerd in het frame, maar kan gemakkelijk worden uitgenomen om binnen op te laden.
Cowboy 4 heeft een bereik van zo’n 70 kilometer op één laadbeurt. Hij is er ook in een 4 ST-versie (je zou het een damesmodel kunnen noemen), waarbij je door het frame opstapt en meer achterover leunt.

De fraaie Cowboy 4 is er ook in een ‘damesversie’ (model ST4) met een lage opstap en hoger stuur.
De eerste Cowboy 4’s worden in het najaar geleverd, maar ze zijn al te bestellen.
2. VanMoof S3 & X3

Het Nederlandse VanMoof heeft de accu volledig in het frame geïntegreerd en zo een zeer zuiver ontwerp neergezet ... maar met een klein minpuntje.
De grootste concurrent van Cowboy is wellicht het Nederlandse VanMoof met zijn modellen S3 en X3.
Zowel qua ontwerp (van de herenfiets) als wat betreft geavanceerde functies lijken ze op de Cowboy, maar er is één belangrijk verschil.
Je kunt de batterij van de VanMoof niet verwijderen omdat hij in het frame is geïntegreerd. Je moet de fiets dus op straat of in de carport opladen, of mee naar binnen nemen als de accu leeg is
VanMoof heeft echter onlangs een powerbank ontwikkeld die makkelijk te verwijderen en te bevestigen is, wat het probleem van buiten opladen oplost. Bovendien biedt de powerbank tot 100 kilometer extra bereik.

De powerbank geeft je 100 kilometer extra bereik en lost het probleem met het opladen van de geïntegreerde accu op.
Een bijzonder coole functie van VanMoof is dat je de fiets kunt toevoegen in Apples ’Zoek Mijn’-app.
Dit betekent dat je je fiets altijd kunt terugvinden als je hem kwijtraakt, net als wanneer je je telefoon of een van de nieuwe AirTags van Apple verliest.

DIEFSTALBEVEILIGING: De tracking van de e-bike van VanMoof is zo goed dat het bedrijf je een nieuwe belooft als het je gestolen fiets niet binnen 14 dagen weet op te sporen.
De Nederlandse e-bikebouwer biedt ook een antidiefstalservice aan. Als je fiets gestolen wordt en VanMoof vindt hem niet binnen 14 dagen terug, krijg je een vergelijkbare fiets.
3. Veloretti

Veloretti is nieuw op de e-bikemarkt, en het is al retro wat de klok slaat zonder dat er is beknibbeld op de techniek.
Terwijl Cowboy en VanMoof de standaard voor slimme elektrische fietsen hebben gezet, maakte het Nederlandse Veloretti tot nu toe alleen traditionele fietsen.
Maar nu zijn de eerste elektrische Veloretti’s beschikbaar, en ze heten Electric Ivy en Electric Ace.
Vooral het damesmodel Ivy heeft veel meer een retro-uitstraling dan de Cowboy en VanMoof. Maar achter de buitenkant gaan ook bij Veloretti state of the art e-bikes schuil.
Net als bij de twee fietsen hierboven krijg je een versnelling die automatisch schakelt, afhankelijk van hoe hard je trapt.
Ook de klassieke, met olie gesmeerde fietsketting is vervangen door een riem van carbon.
De fietsen van Veloretti kunnen ook met je telefoon praten en hebben gps-tracking, ondersteuning voor Apple’s Zoek Mijn, navigatie en een dashboard met een overzicht van je fietsgegevens.
Net als een Tesla kan de fiets over-the-air updates ontvangen, zodat nieuwe functies na aankoop worden toegevoegd via een geïntegreerde 4G-verbinding.

Nooit meer olie, vette kettingen, knerpende versnellingen en zwarte vingers. Een riem van carbon en een automatische versnelling zijn je nieuwe beste vrienden.
Veloretti heeft echter een pluspunt dat de andere twee niet hebben.
Er zit een schermpje in het stuur dat met Bluetooth verbinding maakt met je telefoon.
Dat betekent dat je je telefoon in je zak kunt houden en toch de functies van de Veloretti-app kunt gebruiken, zoals makkelijk te lezen routebeschrijvingen terwijl je fietst.
De accu van de Veloretti is - net als die van de Cowboy - uitneembaar om binnen op te laden. De Ivy en Ace kunnen tot 120 kilometer afleggen op een volle accu.
Waarom deze drie?
Wat de drie fietsen die ik hier heb genoemd gemeen hebben, is dat ze niet alleen elektrisch zijn.
Ze maken allemaal gebruik van apps en diensten die slimmer en leuker zijn voor mensen die graag met technologie spelen (zoals ik).
Net als bij de nieuwste elektrische auto’s zijn deze drie fietsen dus eigenlijk een soort computers, waarbij software en hardware samenwerken om een ervaring te creëren.
Alle drie zijn ze voorzien van een automatisch schakelende versnelling, een riem van carbon in plaats van een traditionele ketting en ledverlichting die in de fiets is geïntegreerd. Ze zijn gebouwd voor de toekomst, niet als een geëlektrificeerde versie van het verleden.
Wat design betreft zien ze er veel beter uit dan de meeste elektrische fietsen die je nu in het straatbeeld ziet. En als je toch 2000 tot 2500 euro neertelt voor een fiets, is het niet erg dat hij er ook nog goed uitziet.
Het belangrijkste: zowel Cowboy als VanMoof hebben erg goede beoordelingen gekregen, en de fietsen worden alleen maar beter.
Veloretti’s e-bikes zijn gloednieuw en nog maar pas te koop. Maar ook zij hebben bij de eerste tests veel lof geoogst.
Ik kijk er al naar uit om de nieuwe fietsen op straat te zien. Want e-bikes kunnen bij ons een even grote rol gaan spelen in de elektrificatie van ons vervoer als auto’s.