Bitcoin
© KEN IKEDA MADSEN

Digitale keten houdt hackers buiten de deur

Bitcoin is een gangbaar betaalmiddel geworden. Het geheim van het succes van deze digitale valuta is een geavanceerde beveiliging tegen hackers.

21 maart 2018 door Lasse Skytt

Achter de snelle, handige overdracht van bitcoins ligt het complexe versleutelingssysteem ‘blockchain’. De technologie geeft de transacties weer in een reeks blokken, die zo’n sterke keten vormen dat hackers hem bijna niet kunnen breken. 

De overdracht van bitcoins duurt circa tien minuten – en dit is wat er gebeurt. 

1. Bitcoinbeurs

Joris wil een bitcoin betalen aan Nadia. Hij logt in op een bitcoinbeurs op internet, waar hij de digitale valuta kan kopen met een gewone creditcard.

2. Digital wallet

Joris krijgt de bitcoins in zijn digital wallet of digitale portemonnee op internet: een rekening zonder bank. Met zijn computer of telefoon kan Joris bij zijn geld.

3. Adressen

De wallet maakt adressen aan van lange codes: de rekeningnummers waarnaar je bitcoins kunt overmaken.

Elk adres wordt maar één keer gebruikt.

4. Verzoek om transactie

Ben jij ook zo gek op nieuwe technologie? Lees dan meer in Wetenschap in Beeld.

Nadia geeft Joris een adres waarvan alleen zij twee weten dat het aan Nadia toebehoort. Joris stuurt zijn bitcoin daarnaartoe.

5. Privésleutel

In Joris’ wallet zit nu een sleutel: een digitale vinger afdruk die de transfer ondertekent. Tegelijkertijd wordt er een openbare code verstuurd.

6.Openbare sleutel

Op basis van de code verifiëren andere gebruikers dat de transactie van een legitieme bron komt.

Joris, Nadia en het bedrag zien ze niet.

7. Delving

Het systeem creërt een lang, uniek en willekeurig getal. De aangesloten computers kunnen dat samen achterhalen; één apparaat doet er 1 miljoen jaar over.

8. Uitbetaling

Wie het laatste deel van het getal vindt, wordt beloond en gaat verder met het afhandelen van de transactie - hier die van Joris aan Nadia.

9. Blockchain

De winnaar verzamelt de informatie over de nieuwe bitcoins en de wachtende, goedgekeurde transacties in een blok, een elektronisch pakketje. Zo’n blok vormt met andere blokken een keten of blockchain. 

Dit is een digitaal bestand met informatie over alle overdrachten van bitcoins ooit. Alle bitcoin gebruikers hebben een kopie van het enorme bestand op hun computer, dat constant bijgewerkt wordt. 

Dit zorgt ervoor dat de transactieketen vrijwel niet te hacken is: onregelmatigheden in de keten worden snel ontdekt en gecorrigeerd, en een hacker zou het bestand dus op alle computers in het bitcoinnetwerk tegelijk moeten veranderen, wat in de praktijk onmogelijk is.

Mis nooit meer het belangrijkste wetenschappelijke nieuws – ontvang de NIEUWSBRIEF van Wetenschap in Beeld rechtstreeks in je mailbox

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: