Nieuwe analyse: 5G-straling is niet schadelijk

Er zijn geen aanwijzingen dat 5G schadelijk is voor de gezondheid, maar veel onderzoek op dit gebied is gebrekkig. Dat is de conclusie van een nieuwe analyse.

Het veelbesproken en binnenkort wereldwijde 5G-netwerk vormt geen gezondheidsrisico. Dat concludeert een nieuw rapport van de Australian Agency for Radiation Protection and Nuclear Safety (ARPANSA) en Swinburne University of Technology.

De Australische onderzoekers hebben ruim 100 onderzoeken geanalyseerd en geen aanwijzingen gevonden dat straling binnen de toegestane grenzen schadelijk is voor de mens.

Eerder onderzoek was gebrekkig

Hoewel het onderzoek erop duidt dat 5G-straling niet gevaarlijk voor ons is, zijn de Australische onderzoekers kritisch op veel eerdere onderzoeken op dit gebied.

Zo zeggen ze dat het stralingsniveau dat in een aantal onderzoeken is getest, niet vergelijkbaar is met het niveau waaraan we worden blootgesteld.

Ook wijzen ze op methodologische onvolkomenheden in een groot aantal onderzoeken, vooral in de oudere studies, die over het algemeen van lagere kwaliteit zijn dan de nieuwere.

Geeft 5G sneller internet?

JA

5G is op papier veel sneller dan 4G, zowel wat bandbreedte als responstijd betreft. Maar de gebruikers krijgen niet altijd het volledige gemak van 5G.

Onder optimale omstandigheden is 5G zeker tien keer zo snel als 4G. De grootste snelheidstoename komt door het gebruik van millimetergolven, die een veel hogere frequentie hebben dan eerdere mobiele signalen.

De gebruiker krijgt echter niet altijd de volledige 5G-ervaring. Voor een bliksemsnel signaal in grote steden mag de afstand tussen mobiel en 5G-mast niet meer zijn dan 200 meter.

De snelste 5G-verbindingen werken namelijk met een korte golflengte, die door bomen en gebouwen geblokkeerd kan worden.

Wanneer 5G de lucht ingaat, moet het razendsnel internet bieden aan zelfrijdende auto's, chirurgische robotarmen enz.

© Shutterstock

Het oprichten van miljoenen nieuwe mobiele masten wereldwijd moet dit probleem oplossen. Deze zogeheten basisstations zijn zo klein dat ze rond lantaarnpalen kunnen hangen.

Sinds de introductie van de draadloze mobiele telefoon in de jaren 1980 zag elk decennium een nieuwe generatie.

In die trend zal 5G in 2030 worden ingehaald door 6G. Onderzoekers voorspellen dat 6G tot 8000 keer zo snel zal zijn als 5G, waardoor je 40-50 films per seconde kunt downloaden.

© Shutterstock

Is 5G schadelijk voor bijen?

MISSCHIEN

Bijen nemen sommige frequenties van elektromagnetische straling (EMR) waar, zoals van mobiele telefoons, maar de effecten zijn nog lang niet duidelijk.

Het weinige onderzoek dat is verricht, wijst er niet op dat de bijen last hebben van mobiele straling.

Wel is aangetoond dat bijen slecht leren, sneller verdwalen en agressiever zijn ten opzichte van andere bijen als ze worden blootgesteld aan laagfrequente EMR.

Daarom moet worden onderzocht of de straling van het 5G-netwerk slecht is voor honingbijen.

Een analyse van het bijenlaboratorium aan de universiteit van Californië in Davis, VS, toont aan dat 91 van de 107 belangrijkste gewassen ter wereld afhankelijk zijn van bestuiving door bijen – wat overeenkomt met 85 %.

© Shutterstock

Kleinere golven, grotere snelheden

  • 1.: Verzending millimetergolven: Een hogere frequentie geeft kortere golven. Waar 2G-4G golflengten tussen circa 10 en 40 centimeter gebruikten, gaat 5G over op millimetergolven.

  • 2.: Tienvoudige snelheid: Hoe hoger de golffrequentie, des te meer data per seconde een mobiel kan verzenden en ontvangen. 5G wordt in eerste instantie circa 10 keer zo snel als 4G.

  • 3.: Blokkering signaal: Met de korte golflengten van het 5G-netwerk is het bereik slechter. Bomen en gebouwen kunnen het signaal blokkeren als de 5G-mast meer dan 250 meter ver is.

Kun je ziek worden van 5G?

NEE

Elektromagnetische velden worden gemeten in frequentie (hertz) op het elektromagnetische spectrum. Hoe hoger de frequentie, hoe meer energie de straling heeft en hoe korter de golven.

Bij extreem hoge stralingsdoses kunnen 5G en andere golflengten het lichaam hitteletsel bezorgen.

Daarom heeft de EU een limiet gesteld aan de toegestane dosis mobiele straling: de SAR-limiet.

De frequenties voor mobiele communicatie zitten nu tussen de 0,7 en 3,5 GHz, maar met het nieuwe 5G-netwerk kunnen we hogere frequenties gebruiken. Uiterst links op de illustratie staat een computer, daarna een radio en een televisie. De frequentie van zonlicht is de cirkel in het midden, terwijl röntgen en radioactiviteit uiterst rechts zijn aangegeven.

© Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix

Maar al zendt het 5G-netwerk golven met meer energie dan voorheen, de SAR-limiet wordt niet overschreden.

Het niveau van elektromagnetische straling van de 5G-masten is lager dan dat van 4G. In 2020 maten de Britse telebedrijven de straling van mobiele 5G-masten in 16 steden.

De hoogste meting bedroeg slechts 1,5% van de SAR-grenswaarde.