Shutterstock
Boeing 747

Daarom gebruiken Boeing 747’s nog diskettes

Hoewel de diskette al in de jaren 1990 plaatsmaakte voor de cd-rom en later de USB-stick, is deze oude technologie nog niet dood.

Voor degenen onder ons die begin jaren 1990 zijn geboren – en natuurlijk voor de oudere generaties – was de diskette ooit synoniem met het overzetten van bestanden tussen computers.

Als je een vriend wilde laten zien hoe ver je was gekomen in een computerspel, moest het bestand worden geplaatst op een gekleurd, vierkant plastic schijfje met metalen schuifje. Dat ging in de floppydrive van de computer van je vriend.

Midden jaren 1990 begon de cd-rom terrein te winnen. Die had meer ruimte om bestanden op te slaan, en sindsdien is die weer verdrongen door de kleine USB-sticks.

Maar de floppy is niet dood. Sommige industrieën, waaronder de luchtvaart, vertrouwen nog steeds op diskettes om belangrijke gegevens en updates over te brengen.

Boeings krijgen maandelijkse updates op diskette

Tijdens een IT-beveiligingsvideoconferentie kreeg het bedrijf Pen Test Partners toegang tot een onlangs gesloopt Boeing 747-400 passagiersvliegtuig. Een expert van het bedrijf gaf een rondleiding door het vliegtuig en besprak cybersecurity in een video-interview met The Register.

De videotour komt ook langs een station om de navigatiedatabase van het vliegtuig bij te werken. Die bevat informatie over de koers, andere vliegroutes, luchthavens, landingsbanen, procedures na het opstijgen en landen en hulpmiddelen voor radionavigatie.

In de Boeing 747-400 die de cyberexpert laat zien, worden de vitale updates in de boordcomputers geladen met 3,5 inch-diskettes.

Dat formaat is weliswaar de nieuwste toevoeging aan de floppyfamilie, hoewel het al in 1980 op de markt kwam. Oorspronkelijk kon het slechts 720 kilobyte opslaan, maar de SuperDisk uit 1996 kon wel 120.000 kilobyte aan, of 120 megabyte.

Er zitten 1000 megabytes in een gigabyte, en een goedkope USB-stick heeft nu meestal 32 gigabyte aan ruimte.

De Boeing 747-400 dateert uit de jaren 1980, toen de floppy de toonaangevende technologie was. Het zou een grote verbouwing vergen om de IT-systemen van het vliegtuig te veranderen, en het was goedkoper om dat niet te doen.

De beveiligingsexpert wijst er ook op dat diskettes veilig zijn. Volgens hem werken ze prima en zijn ze moeilijk te hacken.