Shutterstock
Gezichten, gegenereerd, herkennen

Zo herken je een gegenereerd nepgezicht

Computers kunnen met behulp van neurale netwerken neppe portretten maken die net echt lijken. Maar nu hebben onderzoekers een detail gevonden dat zulke beelden ontmaskert.

Computers kunnen met speciale technieken snel en goedkoop afbeeldingen genereren die zo realistisch zijn dat je ze bijna niet van echte foto’s kunt onderscheiden.

De neppe afbeeldingen worden onder andere gebruikt voor nepprofielen op sociale media, om zo een bepaalde boodschap te verspreiden of om mensen op te lichten.

Nu hebben onderzoekers van The State University of New York in de VS echter een detail gevonden dat in de meeste gevallen kan onthullen welke afbeelding nep is en welke echt.

Gezichten, gegenereerd

Kun jij een gegenereerd gezicht herkennen? Twee van deze vier gezichten zijn door computers gegenereerd en de andere zijn echt. Welke twee zijn nep?
Bekijk het antwoord onder aan deze pagina.

© Bod Inga Klang, Owlsmcgee & Shutterstock

De techniek om de neppe afbeeldingen te maken heet GAN – generatief antagonistennetwerk. Het is een neuraal netwerk met twee concurrerende systemen:

Eén systeem probeert het perfecte nepplaatje te maken op basis van echte afbeeldingen en het andere probeert die te ontmaskeren. De afbeelding wordt geperfectioneerd totdat het tweede systeem niet meer weet of het plaatje nep is.

Het systeem kan in een fractie van een seconde en zonder menselijke hulp een nepafbeelding maken die net echt lijkt. Maar de Amerikaanse onderzoekers weten nu waar de GAN-methode nog moeite mee heeft.

De computer maakt bijna altijd foutjes bij de pupillen. Bij een mens zijn de pupillen duidelijk afgebakend en rond of licht elliptisch. GAN-pupillen zien er iets anders uit.

Als je helemaal inzoomt, kun je zien dat de gegenereerde pupillen een ongelijkmatige vorm hebben of overvloeien in de iris, het weefsel rond de pupillen waar de kleur van je ogen te zien is.

Ogen, gegenereerd

Het verschil komt bij het inzoomen naar voren. Bij echte mensen zijn de pupillen rond en duidelijk afgebakend. Nummer 2 en 3 zijn door computers gegenereerd.

© Bod Inga Klang, Owlsmcgee & Shutterstock

De Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld die automatisch kan herkennen welke afbeeldingen gegenereerd zijn, maar die werkt vermoedelijk maar tijdelijk.

Omdat dit gebrek nu bekend is, zullen nieuwe, geavanceerdere systemen betere pupillen proberen te maken. En dan moeten de onderzoekers weer op zoek naar andere details.