De techniek om de neppe afbeeldingen te maken heet GAN – generatief antagonistennetwerk. Het is een neuraal netwerk met twee concurrerende systemen:
Eén systeem probeert het perfecte nepplaatje te maken op basis van echte afbeeldingen en het andere probeert die te ontmaskeren. De afbeelding wordt geperfectioneerd totdat het tweede systeem niet meer weet of het plaatje nep is.
Het systeem kan in een fractie van een seconde en zonder menselijke hulp een nepafbeelding maken die net echt lijkt. Maar de Amerikaanse onderzoekers weten nu waar de GAN-methode nog moeite mee heeft.
De computer maakt bijna altijd foutjes bij de pupillen. Bij een mens zijn de pupillen duidelijk afgebakend en rond of licht elliptisch. GAN-pupillen zien er iets anders uit.
Als je helemaal inzoomt, kun je zien dat de gegenereerde pupillen een ongelijkmatige vorm hebben of overvloeien in de iris, het weefsel rond de pupillen waar de kleur van je ogen te zien is.
De Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld die automatisch kan herkennen welke afbeeldingen gegenereerd zijn, maar die werkt vermoedelijk maar tijdelijk.
Omdat dit gebrek nu bekend is, zullen nieuwe, geavanceerdere systemen betere pupillen proberen te maken. En dan moeten de onderzoekers weer op zoek naar andere details.