Weegt een volle telefoon meer dan een lege?

Wordt mijn telefoon zwaarder als het geheugen vol staat met apps, video’s en foto’s?

© Shutterstock

Het gewicht van een smartphone verandert niet als het flashgeheugen wordt volgestopt met bijvoorbeeld video’s en foto’s. Elke beeldpixel wordt gecodeerd als digitale bits met de waarde 0 of 1.

‘Een iPhone 13 heeft een 12 megapixel-camera. Dat zijn iets meer dan 12 miljoen pixels, die elk 16 bits nodig hebben waarin de kleur en helderheid zijn vastgelegd, dus er zijn 192 miljoen geheugencellen die een 1 of een 0 moeten zijn,’ zegt Peter Bøggild, hoogleraar natuurkunde van de technische universiteit van Denemarken.

‘Maar de afzonderlijke bits wegen hetzelfde, of ze nu op 0 of 1 staan,’ legt hij uit.

Telefoon wordt lichter naarmate je hem gebruikt

De manier waarop je je telefoon gebruikt, kan echter wel van invloed zijn op het gewicht. Einsteins beroemde formule E = mc2 vertelt ons dat energie massa kan worden, en omgekeerd.

‘Je telefoon wordt een piepklein beetje zwaarder als je hem oplaadt. Niet omdat je elektronen toevoegt, maar omdat je elektrische energie toevoegt, en dat is volgens Einstein gelijk aan massa,’ zegt Bøggild.

En een telefoon kan ook lichter worden:

‘Het maken en opslaan van een foto kost energie, die de telefoon als warmte verlaat. Daarom zou je kunnen stellen dat het apparaat iets lichter wordt wanneer je een foto maakt. Of eigenlijk bij alles wat je doet waarbij de batterij terugloopt.’