Shutterstock & Lotte Fredslund
Ontgrendel je telefoon

Ontgrendel je telefoon met je hele lijf

Je gezicht kan je telefoon ontgrendelen en je vingerafdruk kan geld overmaken – en straks kan zelfs je tandengeknars bewijzen wie je bent. Hier zijn zeven technieken die via jouw unieke lichaam je sociale media, online bankieren en gezondheidsgegevens beveiligen.

Je lichaam verandert geleidelijk in één grote ID-kaart die je identiteit kan verifiëren en privé-informatie kan ontsluiten. Bekende technologieën als vingerafdrukken en gezichtsherkenning zijn nog maar het begin, want het onderzoeksveld ontwikkelt zich snel. Bekijk hier zeven technieken – van oude tot gloednieuwe en zeer verrassende.

Gezicht

3D-analyse van gezicht

Scanners kunnen nu je gezicht 3D analyseren, waardoor gezichtsherkenning veiliger is om te gebruiken om bijvoorbeeld je telefoon te ontgrendelen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Je gezicht wordt herkend in 3D

Lachrimpels, een brede kaak of een puntneus – je gezicht zit vol unieke vormen, en daarom kun je bijvoorbeeld via gezichtsherkenning je telefoon ontgrendelen.

Met infrarood licht wordt de technologie nog veiliger, omdat een scanner dan niet alleen de lengte en breedte, maar ook de diepte van je gelaatstrekken controleert.

En dankzij algoritmes die je gezichtsvorm leren kennen, word je ook herkend als je er niet elke keer 100 procent hetzelfde uitziet.

Vingerafdrukken

Groeven op de vingers – vingerafdrukken

Je vingerafdruk kan door een scanner worden herkend op plaatsen waar bijvoorbeeld de groeven van je vinger zich vertakken of eindigen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Vingerafdrukken krijgen nieuwe beveiligingslaag

Vingerafdruklezers waren in het verleden fraudegevoelig, omdat criminelen bijvoorbeeld met was of siliconen een vingerafdruk konden opnemen en gebruiken.

Maar onderzoekers werken hard om de techniek te beveiligen. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers een sensor ontwikkeld die niet alleen vingerafdrukken scant, maar tegelijkertijd de bloeddruk meet, zodat alleen een levende vinger een apparaat kan ontgrendelen.

Bloedvaten

Bloedvatenpatroon in de hand

Het unieke aderpatroon in je hand kan bijvoorbeeld worden gebruikt als autorisatie om een bestelling te plaatsen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Scanner registreert aderpatroon

In je hand zit een uniek patroon van aderen dat werkt als een ‘aderafdruk’, vergelijkbaar met je vingerafdruk. En volgens sommige onderzoekers kunnen we beter aderen scannen als ID-techniek, want een aderafdruk is vrijwel niet te kopiëren.

Onder zogeheten nabij-infrarood licht, dat onzichtbaar is voor onze ogen, kunnen de aderen in onze handen en vingers oplichten en een digitaal beeld van ons unieke aderpatroon vormen.

Ogen

Kleine, unieke bewegingen in de ogen

Je ogen maken voortdurend razendsnelle, kleine – en unieke – bewegingen en kunnen dus bevestigen dat je bent wie je zegt dat je bent.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Het oog maakt unieke bewegingen

Het oog maakt voortdurend kleine rukjes, microsaccades genaamd, die 6-30 milliseconden duren.

Microsaccades zijn uniek voor elke persoon, en onderzoekers van de universiteit van Potsdam hebben ontdekt dat iemand kan worden geïdentificeerd als een oog 1000 keer per seconde wordt gescand.

Met een scanner en de juiste software kunnen we in de toekomst zo betalingen autoriseren – en dat is veiliger dan de klassieke irisscan, waarbij je nepogen kunt gebruiken.

Loopje

Bij het lopen doen er 25 gewrichten mee

Bij het lopen doen er 25 gewrichten mee, en het unieke bewegingspatroon daarvan kan je identiteit bevestigen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Je loopje is helemaal eigen

Geen twee mensen lopen precies hetzelfde. Kleine variaties in de beweging van je gewrichten ten opzichte van elkaar maken je loopje uniek.

Onderzoekers van Michigan State University hebben software ontwikkeld die het verschil in looppatronen kan zien.

Het programma verdeelt ons lijf in 25 gewrichten en berekent aan de hand van een reeks foto’s de positie en hoek van elk gewricht ten opzichte van andere gewrichten.

Lippen

Herkenning van lippen

Door zes punten op je lip te volgen, kan een scanner bevestigen dat jij het bent die bijvoorbeeld een wachtwoord zegt.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Je lippen verraden je

Onderzoekers van Queen’s University Belfast hebben een algoritme ontwikkeld dat mensen herkent door te liplezen.

Een gezichtsscanner kun je nog voor de gek houden met een foto van een gezicht, maar met dit algoritme gaat dat niet.

Wachtwoorden die je uitspreekt in een microfoon, kunnen ook beveiligd worden met liplezen.

Je hebt er alleen een scanner voor nodig die je lipbewegingen afleest en bevestigt dat jij het bent die het wachtwoord uitspreekt.

Tanden

Herkenning gebitsgeluid

Als je je kaken dichtklapt, zorgt de speciale vorm van je tanden voor een uniek geluid. Dus met behulp van een microfoon in je oor kan een algoritme je identiteit bevestigen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Je gebit houdt hackers op afstand

Het geluid van je klappertanden is uniek voor jou.

Als je je kaken dichtklapt, ontstaat er een patroon van trillingen van je tanden of kiezen dat bepaald wordt door zaken als een overbeet, ontbrekende tanden en de vorm van je kaak.

Volgens Amerikaanse onderzoekers kun je je tanden dus gebruiken als identificatiemiddel. Er is alleen een microfoon in het oor nodig om de trillingen op te vangen die zich via de kaak door je schedel verspreiden.