Shutterstock
Kyrillisk tastatur

Kan een Russisch toetsenbord cyberaanvallen voorkomen?

Ik heb gelezen dat je minder kans loopt op een aanval van hackers met een Russisch toetsenbord op je computer. Is dit waar?

‘Installeer een Russisch toetsenbord op je Windows-pc, dan krijg je geen malware waarmee hackers de controle over je computer overnemen.’

Dat was het advies van de bekende IT-beveiligingsblogger Brian Krebs in 2021.

Veel malware komt uit Rusland – waaronder kwaadaardige hackerprogramma’s, ransomware genaamd, die je pc vergrendelen en geld vragen om hem weer te ontgrendelen.

Russische cybercriminelen hebben daarom een check in de malware geprogrammeerd die nagaat of Russisch, of Cyrillisch, als toetsenbordtaal op de computer geïnstalleerd is. Als dat zo is, wordt de malware niet geactiveerd.

Krebs raadde daarom alle niet-Russen aan om Cyrillisch als taal op hun Windows-pc te installeren om zich tegen malware te beschermen.

Maar zo simpel is het helaas niet.

Russisch moet de standaardtaal zijn

Toen Bruce Schneier, een andere bekende IT-beveiligingsblogger, het advies met zijn lezers deelde, kreeg hij verschillende kritische reacties.

Veel ransomware controleert niet alleen of Cyrillisch geïnstalleerd is, maar ook of het standaard aan staat – en controleert dus dagelijks of je in het Russisch schrijft.

Bruce Schneier wijst er ook op dat er genoeg andere malware is waarbij het niet uitmaakt waar je je in de wereld bevindt.