Talloze bouwstenen ontbreken nog
De grote ambitie van Metaverse is een digitale wereld als alternatief voor de fysieke werkelijkheid.
Met een headset op kun je je samen met andere internetgebruikers door een driedimensionaal universum bewegen en met zoveel zintuigen als technisch mogelijk is van sociale interacties genieten.
In een interview met The Verge vertelt Mark Zuckerberg hoe blij hij is dat het concept van Metaverse algemeen bekend is, omdat hij zelf had geschat dat het vijf jaar zou duren voordat het wereldwijd bekend zou zijn.
‘Maar er is nog heel veel te bouwen’, erkent hij ook.
Last van menselijke uitdagingen
Tegenwoordig hebben verschillende ICT-bedrijven hun eigen, gesloten metaverse.
Maar die geïsoleerde werelden kunnen, volgens analisten van de Amerikaanse denktank Pew Research, de belangstelling van gebruikers snel om zeep helpen, net als bij Second Life in het begin van deze eeuw gebeurde.
De Pew-analisten stellen dat Metaverse naast een gebrek aan openheid en inhoud ook te maken heeft met sociologische en psychologische uitdagingen.
Zo zouden mensen onderschatten wat er nodig is om om te schakelen naar een digitaal leven met een online personage waarmee je je eigenlijk maar moeilijk kunt identificeren.
Belangstelling voor 3D-werelden
De belangstelling voor 3D-platforms met gebruikers die virtueel met elkaar communiceren is er echter wel.
Een samenwerkingsspel als Fortnite trekt vijf jaar na de oprichting in 2017 400 miljoen gamers. Andere 3D-spellen met online vrienden en tegenstanders, zoals Minecraft en Apex Legends, hebben miljoenen gebruikers, evenals de Fortnite-concerten met Ariana Grande en Travis Scott.
Volgens de zakelijke nieuwssite Bloomberg kan Metaverse juist door games, e-sports en ander entertainment in 2024 een waarde van 80 miljard euro aan belegd vermogen vertegenwoordigen.
Het idee is dat gebruikers van Metaverse eerst een doel moeten hebben om online te gaan, waarna ze de droom van een eigen crypto-economie en huizen van pixels na verloop van tijd waar kunnen maken.
Een volkomen normale crisis
Vanuit een helikopterperspectief passen de meningen over Metaverse in een normale evolutie voor nieuwe technologieën, door adviesbureau Gartner een ‘hype cycle’ genoemd.
In de cyclus worden nieuwe concepten als het internet, 3D-printers en bitcoins eerst met torenhoge verwachtingen de hemel in gehypet, om vervolgens in een technische en gebruikerscrisis te belanden omdat er geen belangstelling voor is. Alleen de beste concepten overleven dan.
Metaverse bevindt zich op dit moment in die crisis.
De komende jaren zullen internetgebruikers bepalen of Metaverse voldoende gebruiksvriendelijke inhoud heeft om de volgende stadia van de hype-cyclus te bereiken – de kritische massa en dagelijks gebruik.