BlueTwelve Studio / Annapurna Interactive.

Dit zegt de wetenschap: Is gamen gevaarlijk voor je mentale gezondheid?

Pas als je meer dan 10 uur gamet, heeft het (mogelijk) gevolgen voor je mentale welzijn. Maar als je gamet omdat je niet anders kunt, sta je al vanaf het begin achter, blijkt uit de grootste gamingstudie ter wereld.

Onlangs werd de grootste studie ter wereld naar de gezondheid van 38.935 gamers afgerond met een duidelijke conclusie: langdurig gamen is niet schadelijk voor de gezondheid.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Oxford Internet Institute (OII) in Engeland. Zij ontdekten dat er pas bij meer dan 10 uur gamen een meetbaar effect ontstaat op het humeur – ten goede of ten kwade.

Wel kunnen persoonlijke redenen om de controller te pakken en te gaan gamen een negatieve invloed hebben op je welzijn, suggereert het onderzoek, dat werd gepubliceerd door een van de oudste wetenschappelijke organisaties ter wereld, The Royal Society.

Motivatie is bepalend

‘Kwantiteit speelde niet zozeer een rol, het ging meer om de kwaliteit. Als ze (de gamers, red) het gevoel hadden dat ze móésten spelen, voelden ze zich slechter. Als ze speelden omdat ze het leuk vonden, bleek uit de data geen effect op de mentale gezondheid. Het gamen gaf hun dan juist een goed gevoel.’

Zo vat hoogleraar psychologie Andrew Przybylski, die gespecialiseerd is in virtuele werelden, het OII-onderzoek samen op de website van Oxford University.

In 2020 had dezelfde groep na onderzoek onder 3274 deelnemers al geconcludeerd dat veel gamen goed kan zijn voor je humeur.

Nu werd ruim 10 keer zo veel deelnemers gevraagd naar hun mentale welzijn voor, tijdens en na zeven geselecteerde games, waaronder Apex Legends, Gran Turismo Sport en Animal Crossing: New Horizons, die sterk verschillen wat betreft inhoud en uitdagingen.

EVE Online is een van de zeven games die de 38.935 deelnemers aan het onderzoek speelden.

© CCP Games

Volgens Andrew Przybylski meldde geen van de spelers een significante verandering in hun gezondheidstoestand nadat ze constant hun niveau van geluk, verdriet en woede hadden bijgehouden en vragen hadden beantwoord over hun levensvreugde in het algemeen.

Maximaal drie uur per week gamen

Daarmee gaan de conclusies in tegen jarenlange bezorgdheid over een mogelijk schadelijk effect van gamen.

Zo legt de Chinese regering sinds 2019 een tijdrestrictie op aan het gebruik van games door kinderen om hun mentale en fysieke gezondheid te beschermen.

Afgelopen zomer werd het bijna 200 miljoen Chinese kinderen onder de 18 verboden langer dan een uur per dag te gamen – en ze mochten alleen gamen op vrijdag, zaterdag, zondag en op feestdagen tussen 20.00 en 21.00 uur.

Inzicht voor iedereen

Concreet zijn het de door de Chinese staat goedgekeurde gameplatforms die de speeltijd van kinderen moeten beperken.

Anders worden er boetes opgelegd in het land, dat een lange en moeizame relatie heeft met games en waar de gokindustrie een jaaromzet van ruim 44 miljard euro heeft.

De Chinese technologiegigant Tencent, met meer dan een miljard gebruikers, heeft gezichtsherkenningssoftware ontwikkeld die controleert of kinderen na de toegestane tijd op de computer van hun ouders spelen.

De onderzoekers van de Britse studie concluderen dat onder meer politici en andere belanghebbenden zich beter kunnen richten op het speelplezier van de individuele gamer, omdat tijdsrestricties alleen geen effect hebben.

Przybylski hoopt dat gamers in de toekomst op verschillende spelplatforms data kunnen doneren, zodat de gamers zelf, hun ouders en wie dan ook inzicht kunnen krijgen in hoe gamen ons beïnvloedt.