1. Mensen kunnen als batterijen fungeren
In The Matrix worden mensen in vaten met vloeistof gevangengehouden en winnen de robots energie uit hun lichaamswarmte.
Buiten de film bestaan er al zogeheten thermo-elektrische generators, zoals horloges, armbanden, ringen en hoortoestellen, die lichaamswarmte gebruiken als energiebron.
VIDEO: Zo werkt een ring aangedreven door lichaamswarmte
Zo’n horloge maakt bijvoorbeeld gebruik van temperatuurverschillen door opwarming van de huid, die elektronen in metaal sneller doen bewegen. De elektronen zoeken het koelere uiteinde van het metaal op en vormen een elektrische stroom, als in een microscopische batterij.
Met halfgeleiders kunnen meerdere batterijen worden gekoppeld om een spanning te produceren van 1 volt per vierkante centimeter huid. Dat is genoeg om horloges en fitnesstrackers van stroom te voorzien.
Maar mensen zijn eigenlijk slechte batterijen. Ons lichaam genereert weliswaar 80 watt via lichaamswarmte, maar verbranding van onze dagelijkse calorie-inname zou veel meer energie opleveren.
2. Kunstmatige intelligentie is al kwaadaardig
Stephen Hawking, Elon Musk en Bill Gates hebben al gewaarschuwd dat toekomstige kunstmatige intelligentie zich tegen ons zal keren, net als in The Matrix.
Toen Microsoft in 2016 de chatbot Tay lanceerde, werden haar antwoorden binnen 24 uur racistisch en asociaal.
Aan de andere kant zijn de doelstellingen van de mens moeilijk in een formule te vatten.
Kunstmatig intelligente systemen, ook wel agents, hebben een bepaald doel. Doorgaans worden ze getraind via machine learning. Daarbij krijgen ze heel veel data te verwerken, waarin ze patronen zoeken.
De patronen worden voorspellingen die worden getest als oplossing, bijvoorbeeld een medicijn tegen kanker. Het effect van de oplossing komt in de database terecht en maakt de agent slimmer.
De problemen ontstaan als superintelligente AI een bewustzijn krijgt. Dan bestrijden de agents kanker zelfs als het proces mensenlevens kost en verzetten ze zich tegen alles wat het doel in de weg staat, zoals wetenschappers die de machine willen uitschakelen.
VIDEO: Zo neemt AI kwaadaardige beslissingen
De huidige beperkte AI’s hebben al schaduwkanten laten zien. Zo verspreidde het algoritme van YouTube desinformatie en haat door steeds extremere video’s aan te bevelen.
3. Matrix kan schuilgaan in kleinste bouwstenen van het heelal
In The Matrix is de aarde overgenomen door robots en leven de meeste mensen in een simulatie, in zalige onwetendheid over de werkelijke situatie. In 2003 kwam de Britse filosoof Nick Bostrom met de theorie dat ook onze werkelijkheid een computersimulatie is.
Bostroms these is dat als de rekenkracht van kwantumcomputers elke 20 maanden verdubbelt, zoals voorspeld in de wet van Moore, toekomstige mensen in staat zullen zijn meerdere simulaties van het leven van hun voorouders te draaien. Die zijn zo gedetailleerd dat de gesimuleerde individuen een bewustzijn hebben, zonder te beseffen wat er gaande is.
Dat betekent dat het mogelijk is dat we nu al personages in een computerspel zijn.
Nick Bostroms these kan niet worden gefalsificeerd en wordt daarom gesteund door enkele van de knapste koppen ter wereld, onder wie Elon Musk en Neil deGrasse Tyson.
VIDEO: Daarom kunnen astrofysici The Matrix niet verwerpen
Volgens onderzoekers van de universiteit van Washington kunnen we in de toekomst een gesimuleerd heelal aan het licht brengen met kwantumcomputers. Moderne supercomputers kunnen slechts een model van het heelal simuleren ter grootte van een atoomkern. Maar toekomstige, grotere simulaties kunnen een veel groter deel laten zien, waarbij de elementaire deeltjes – de bouwstenen van atomen – in vier dimensies worden nagebootst.
In zo’n groot model kunnen wetenschappers bijvoorbeeld ruimtetijd simuleren, maar zelfs de krachtigste simulaties zullen sporen bevatten van een onderliggende rasterstructuur. Uit berekeningen blijkt dat de structuur tot uiting komt als een bovengrens voor de intensiteit van de sterkste kosmische straling. Die grens is waarneembaar als de straling zich niet in alle richtingen voortplant zoals verwacht.
Nadeel is alleen dat die ultra-energetische kosmische straling de aarde zelden raakt.
Voor sommige onderzoekers verklaart de simulatiehypothese de Fermiparadox: als er alleen al in de Melkweg 300 miljoen bewoonbare planeten zijn, waarom zijn we dan nog nooit gecontacteerd door buitenaardse wezens? Omdat we proefdieren zijn in hun computerspelletjes.
4. Gedachtekracht manipuleert computerspel
Hoofdpersoon Neo stopt kogels en buigt lepels met de kracht van zijn geest. In het echt zou Neo een brain-computer interface hebben, waarvan al meerdere modellen bestaan.
Als je een gedachte hebt, sturen ionen (positief geladen atomen) op de hersencellen het signaal verder door elektronen af te geven. Met elektro-encefalografie (EEG) worden die elektronen door een chip geregistreerd en vertaald in de handeling die het hersensignaal in het lichaam teweeg moest brengen.
Makaken hebben bijvoorbeeld het computerspel Pong leren spelen via de hersenchip The Link.
VIDEO: Kijk hoe de aap Pager een computer aanstuurt met zijn gedachten
De apen leerden eerst een joystick te bedienen en kregen telkens als ze de cursor naar een oplichtend veld bewogen een bananensmoothie. The Link legde intussen de hersenactiviteit vast en nam uiteindelijk de rol van de joystick over.
Het bedrijf Neuralink wil de chip gebruiken om mensen razendsnel nieuwe vaardigheden aan te leren – net als Neo in The Matrix – door kunstmatige hersensignalen te genereren.
5. Lam wordt in zak gekweekt
In The Matrix wordt de verlaten wereld bedekt met capsules met menselijke foetussen. In onze werkelijkheid bestaat er al technologie om op dezelfde manier een mens te kweken, van bevruchting tot geboorte.
Met stamcellen ondergedompeld in een cocktail van hulpstoffen kan een handvol laboratoria ter wereld alle bouwstenen van een mens samenstellen, die zich dan precies zoals in de natuur ontwikkelt. Om ethische redenen mag het kunstmatige embryo zich niet langer dan circa 22 dagen ontwikkelen.
Voor andere soorten zijn de regels soepeler. Zo zijn er muizenfoetussen gekweekt tot halverwege de draagtijd, en de ontwikkeling had kunnen doorgaan als ze waren verbonden met een kunstmatige placenta die voeding en zuurstof kon leveren.
Er is een kunstmatige baarmoeder ontwikkeld om te vroeg geboren lammetjes te voeden tot ze klaar zijn om geboren te worden. Wetenschappers hopen dat de techniek zeer premature baby’s kan helpen in de weken dat hun longen en hart zich volledig ontwikkelen.