Shutterstock/Rawpixel
Macro, foto, vlinder

Checklist voor micronauten

Het kleinste wat een mens kan zien is 0,1 millimeter – de diameter van een haar. De rest is onzichtbaar voor ons. In deze editie van Checklist voor nerds gaan we in op de verborgen microkosmos. Ga op pad met een microscoop of koop een accessoire voor je smartphone die een fantastische wereld onthult.

Klik een microscoop op je smartphone

We hebben toch al de hele tijd een schermpje bij ons – waarom zouden we dat niet gewoon gebruiken? Een veelgeprezen microscoop voor op je telefoon, is de Apexel 100x Microscope. Hij weegt maar 17,5 gram en stelt scherp van een afstand van 3,6 tot 5 millimeter. Volgens de fabrikant is 98 procent van de telefoons ervoor geschikt.

Apexel Optic, microscooplens
© Apexel Optic

Compromisloos objectief houdt het motief stil

Een macrocamera is zo goed als zijn lens. Op eenzame hoogte staat de EF 100mm f/2.8L IS USM van Canon, die steeds weer wordt uitgeroepen tot beste keus. Als je een compatibele camera en bankrekening hebt, krijg je een duurzaam objectief met een geavanceerde stabilisator die zorgt voor scherpe foto’s, zelfs zonder statief.

Canon RF 100
© Canon & Sebastian Relster

Kom dichterbij met 3 hobbymicroscopen

© Carson

Voor de beginner ...

Een goedkope microscoop voor beginners is de Carson Microbrite met ingebouwd ledlicht, die je makkelijk mee kunt nemen in je tas of jaszak. Deze handmicroscoop kan tot wel 120 keer vergroten, zodat je bijvoorbeeld mineralen of insecten van dichtbij kunt bekijken. Je moet je hand wel stilhouden, maar voor zijn prijs is hij verrassend goed.

© Levenhuk

Voor de enthousiasteling ...

Als je 40 tot 400 keer kunt vergroten, kun je je ook gaan richten op bloedplaatjes en cellen. Ben je op zoek naar dat bereik, overweeg dan de robuuste Levenhuk 400M. Hiermee kun je onder meer fijn en grof scherpstellen, en bovendien heeft de microscoop een instelbare helderheid en een oplaadbare batterij.

© Bresser

Voor wie het echt serieus neemt ...

Met de Bresser Researcher Trino Mikroskop (40x-1000x) kun je in theorie tot wel 1000 keer inzoomen op je motief. In de praktijk is 600 keer echter vaak de grens, tenzij het motief in heel dunne plakjes is gesneden. Met 400x zie je pollen, bacteriën en zelfs celwanden en -kernen. De microscoop werkt ook met een digitale camera.

Kom heel dichtbij met je mobiele telefoon

Moment maakt al lange tijd goede objectieven voor je smartphone, en met de Macro 10x Lens kun je meteen op macrosafari. Je kunt op een paar centimeter van je motief fotograferen, en de diffuser zorgt ervoor dat het licht zich goed verspreidt. Voor het objectief heb je wel een speciaal hoesje van Moment nodig.

Moment Macro Lens
© Moment

App zorgt ervoor dat je telefoon klein denkt

Nieuwere smartphones, zoals de iPhone 13 en 14 Pro en de beste modellen van Samsung, hebben een macrocamera met macro-instellingen en een groothoeklens waarmee je bloemen of insecten van dichtbij kunt fotograferen. Maar als je een oudere telefoon hebt, kun je de hulp inroepen van fotoapps. Voor de Android-gebruikers is er HD Zoom Camera, en voor de iPhone-gebruikers is Camera+ een goede keuze. Voor beide apps geldt dat je eerst een rondleiding krijgt om de juiste instellingen te kiezen.

© Camera+