36.000 ton zware sarcofaag verpakt Tsjernobyl in staal

In 2017 wordt er een gigantische stalen kist over de verwoeste kerncentrale van Tsjernobyl geschoven om Reactor 4 af te sluiten. Krachtige krikken moeten het gevaarte op z'n plek krijgen.

Tsjernobyl sarcofaag

Kort nadat de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 explodeerde, werd het complex afgesloten met een betonnen sarcofaag. Maar na 30 jaar invloeden van weer en wind begint het beton weg te brokkelen.

In 2013 stortte het dak van het reactorgebouw in, waaruit bleek hoe belangrijk het is dat Tsjernobyl voorgoed wordt ingekapseld.

116 krikken sluiten Tsjernobyl af

Dat inkapselen gaat nu gebeuren: 250 meter ten westen van de centrale wordt nu een 110 meter hoge, 150 meter lange en 250 meter brede stalen sarcofaag gebouwd.

Als de constructie in 2017 klaar is, moeten 116 supersterke krikken de 36.000 ton staal optillen en langzaam over de verwoeste reactor schuiven.

VIDEO: Kijk hoe Tsjernobyl in een stalen kist komt te liggen:

Straling zeurt nog na in Tsjernobyl

In de centrale van Tsjernobyl hangt nog straling van verschillende soorten. Als die ontsnapt, kan een nieuwe catastrofe het gevolg zijn. Wetenschap in Beeld bracht een bezoek aan de verwoeste kerncentrale en de bouwplaats waar de nieuwe sarcofaag vorm krijgt. Lees hier het verslag: