Waardoor gaan bruggen schommelen?

Een lezer vraagt hoe een slingerende brug wordt veroorzaakt. Wij geven het antwoord!

brooklyn bridge

Schommelingen kunnen catastrofale gevolgen hebben

Hangbruggen kunnen door de wind heen en weer gaan slingeren. Als dat gebeurt, kan er resonantie ontstaan, waarbij kleine trillingen elkaar steeds meer versterken. Als de brug niet goed is geconstrueerd, kan hij zo hevig gaan schudden dat het catastrofale gevolgen heeft. Dat werd in 1940 duidelijk bij de Tacoma Narrows Bridge in de VS, die een jaar na de opening instortte. De brug was niet stevig genoeg in verhouding tot zijn lengte.

Ongeluk op laatste moment afgewend

Het ongeluk maakte bruggenbouwers bewust van de krachten van de wind. Maar in 2000 waren Britse ingenieurs bij de bouw van de loopbrug Millennium Bridge over de Theems in Londen weer te overmoedig. Bij de opening van de brug stonden zo'n 100.000 mensen klaar om eroverheen te lopen. De nieuwe hangbrug schommelde echter zo hevig, dat de mensen bijna over elkaar heen tuimelden. Haastig sloot men de brug af.

Door de wind schommelde de hangbrug een beetje. Daarom gingen de vele voetgangers een beetje wijdbeens lopen, zoals zeelieden op een wiegend schip. Dat had tot gevolg dat iedereen in hetzelfde ritme liep, en daardoor begon de Millennium Bridge nog sterker te schommelen. Pas nadat er schokdempers waren geplaatst die de trillingen tegengingen, kon de 325 meter lange loopbrug in februari 2002 worden heropend.

Ook de Erasmusbrug in Rotterdam bleek kort na de ingebruikname in 1996 te gaan slingeren bij harde wind. Net als bij de Millennium Bridge werden hier extra schokdempers geplaatst om het probleem te verhelpen.

Bekijk de video van het instorten van de Tacoma Narrows Bridge.