Pierpaolo Lazzarini
Superyachten Pangeos.

Pangeos – de drijvende stad

Een drijvende stad met plaats voor 60.000 mensen is mogelijk een van de spectaculairste maritieme projecten van deze tijd.

Terwijl regeringen druk bezig zijn met het ontwikkelen van strategieën om onze steden te beschermen tegen de stijgende zeespiegel en de klimaatverandering, kiest het Italiaanse ontwerpbureau Lazzarini voor een alternatieve aanpak.

De creatieve Italianen hebben heel ambitieus een drijvende stad ontworpen, die lijkt op een enorme schildpad.

Het gigantische jacht, dat Pangeos gaat heten naar het prehistorische supercontinent Pangea, biedt plaats aan 60.000 gasten en permanente bewoners, die kunnen genieten van de vele hotels, winkels en parken.

Havenruimte is niet nodig

Met een lengte van 550 meter en een breedte van 610 meter hebben de ontwerpers een schip ontworpen waar maar weinig havens de faciliteiten voor hebben.

Het is dan ook niet de bedoeling dat Pangeos ergens aanmeert, maar dat bewoners en bezoekers de drijvende stad per boot of helikopter bereiken.

Pangeos heeft plaats voor 60.000 gasten

Er zijn hotels, winkels, helipads en aanlegplaatsen voor de 60.000 gasten van Pangeos.

© Pierpaolo Lazzarini

En als hij eenmaal te water gelaten is, zullen negen elektromotoren, die elk maar liefst 16.800 pk produceren, de drijvende stad over de zee stuwen.

Ondanks het indrukwekkende motorvermogen moet de varende stad het doen met een snelheid van 5 knopen, ongeveer de topsnelheid van een kleine open vissersboot.

CO2-neutraal zwaargewicht

‘Dankzij zijn elektromotoren en grote aantal zonnepanelen is de Pangeos gebouwd om de wereldzeeën te bevaren zonder enige vorm van broeikasgassen uit te stoten.

Of de bouw van de drijvende stad CO2-neutraal kan worden gehouden, is echter nog de vraag.

Als de benodigde 7 miljard euro worden gevonden en het project wordt goedgekeurd, verwacht het ontwerpbureau Lazzarini dat de Pangeos in 2033 het ruime sop kan kiezen.

Er zal echter een speciale scheepswerf in Saoedi-Arabië moeten worden gebouwd, die genoeg plaats heeft voor de gigantische ‘schildpad’.