Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© The Boring Company
Techniek - Bouwwerken

Nieuwe techniek boort tunnels in hoogste versnelling

Een netwerk van autotunnels van 30 lagen diep is de oplossing voor de verkeerschaos in grote steden, aldus de miljardair Elon Musk. Maar helaas zijn boormachines te langzaam en duur in het gebruik. Daarom wil de Amerikaanse ondernemer de ondergrond zachter te maken met krachtige microgolfkanonnen.

In de grootste steden van de wereld zijn de gebouwen de afgelopen tientallen jaren steeds hoger en hoger geworden, om ruimte te bieden aan steeds meer mensen.

Maar het wegennet is nog steeds volledig tweedimensionaal, waardoor een nieuw probleem is ontstaan: er is meer ruimte voor mensen in de gebouwen dan op de wegen waarover ze zich verplaatsen.

In de dichtstbevolkte steden is de verkeersvertraging inmiddels opgelopen tot 50 procent – dus een ritje dat normaal gesproken een uur zou duren, duurt nu gemiddeld anderhalf uur.

Miljardair wil tunnelnetwerk van 30 lagen graven

Dat probleem wil de miljardair en serieondernemer Elon Musk oplossen door tunnels te graven, veel tunnels.

Hij is ervan overtuigd dat het verkeer meer ruimte krijgt als het wegennet, net als de gebouwen in de stad, een derde dimensie krijgt.

In zijn woonplaats Los Angeles is hij daarom begonnen met de aanleg van een tunnel die deel zal gaan uitmaken van een ondergronds netwerk dat uit maar liefst 30 lagen bestaat.

Hier moeten auto’s door middel van enorme magneten met snelheden van 200 km/h worden verplaatst, zodat een ritje van de ene kant van de stad naar de andere kant maar vijf minuten duurt. Kijk hier hoe Musks project eruit moet gaan zien:

Microgolven maken ondergrond zacht

Helaas zijn de boormachines van nu te langzaam en te duur in het gebruik, waardoor het een vrij kansloos project leek.

Totdat een groep wetenschappers ontdekte dat deze machines veel sneller kunnen werken als ze worden uitgerust met krachtige microgolfkanonnen.

In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe die tunnelboormachines werken. Klik op het vergrootglas voor meer informatie over de microgolfkanonnen:

Lees ook:

Energie

Wereldrecord: Nieuw type zonnecel heeft veel hoger rendement

3 minuten
Bouwwerken

Tunnel onder Oostzee opent poort naar Scandinavië

11 minuten
Mars

Musk wil Mars over 50 jaar koloniseren

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg