Aktis

Nieuwe datakabels langs de Noordpool

Twee nieuwe datakabels moeten vanaf 2014 de communicatie tussen Japan en Europa vergemakkelijken.

15 november 2012

Het zee-ijs van de Noordelijke IJszee is de laatste tientallen jaren zo sterk geslonken dat er nu glasvezelkabels op de zeebodem gelegd kunnen worden. Het werk begon in augustus, en twee nieuwe kabels zullen vanaf 2014 de snelheid van datatransmissie tussen Japan en Europa verhogen. Door aftakkingen krijgen poolsteden straks snelle internetverbindingen.

De beide kabels beginnen in Tokio. Via de Stille Oceaan gaan ze naar het noorden, en via de Beringstraat naar de Noordelijke IJszee. Daarna scheiden hun wegen. Het Canadese bedrijf Arctic Fibre voert zijn 15.600 kilometer lange kabel via de Noordwestelijke Doorvaart naar de kust van Canada, en verder door de Straat Davis en de Atlantische Oceaan naar Londen. Het Russische ROTACS trekt zijn kabel langs Siberië en door de Noordoostelijke Doorvaart naar Noord-Noorwegen.

Kabel wordt begraven waar het water laag is

Versterkte schepen leggen de kabels met behulp van ijsbrekers. Als het kan, legt Arctic Fibre zijn kabel op de zeebodem waar de zee dieper is dan 600 meter, zodat de glasvezelkabels niet door grote Groenlandse ijsbergen kapot worden getrokken; als die door de Straat Davis drijven, steken ze vaak 170 meter in het water. Bij laag water komt de kabel drie meter onder de zeebodem.

Het kost wat om glasvezelkabels in de IJszee te leggen, maar na plaatsing liggen ze veilig onder het ijs. Het risico dat ze door ankers of netten kapot getrokken worden is minimaal, en dat geldt ook voor het risico op sabotage, wat wel een groot probleem is in politiek onstabiele gebieden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: