Drones top

Wolkenkrabber moet drones in New York aansturen

Een jong architectenteam heeft een baanbrekende, hyperslanke wolkenkrabber bedacht om het toekomstige drukke verkeer te regelen van dronekoeriers, die warme pizza's, boeken en medicijnen naar de inwoners moeten brengen.

3 oktober 2016 door Rolf Haugaard Nielsen

Denk je eens in dat alle bedrijven en een deel van de huishoudens in een grote stad een drone zouden hebben. Duizenden drones met pakjes of afhaalmaaltijden vliegen rond boven de hoofden van winkelende vriendinnen en spelende kinderen.

Drie jonge architecten stelden zich dit scenario voor in een stad als New York. Ze wilden graag deelnemen aan de jaarlijkse wolkenkrabberprijsvraag van het architectuurtijdschrift eVolo en hadden een goed idee nodig.

Dat idee kregen ze toen ze ontdekten dat het enige wat drones in een grote stad nog in de weg staat een veilige regulering van het verkeer is.

>> Lees nog veel meer over drones op onze grote themapagina.

Hoofdstation voor drones

De wolkenkrabber lijkt op een boomstam die van uiterlijk verandert wanneer er insecten op landen of ervan opstijgen. Hij heet dan ook The Hive: de bijenkorf. Het zijn alleen geen insecten die erop neerstrijken of ervan wegvliegen, maar drones.

The Hive is nu nog een concept, maar heeft al veel opzien gebaard.

De toren is 423 meter hoog en hyperslank. De buitenkant is bekleed met landingsplaatsen voor allerlei soorten drones.

Als een drone aankomt, stuurt hij een signaal naar de toren, die een lege 'parkeerplaats' aanwijst. De landingsplek klapt uit, zodat de drone horizontaal kan landen. Dan wordt de drone vastgekoppeld en klapt het platform weer in. Als de drone gaat vertrekken, draait het platform weer horizontaal.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: