Nieuwe wolkenkrabbers: De skyline komt dwars te liggen

Van loopbruggen in de VS tot een dwarse woestijnstaat, ingenieurs denken tegenwoordig zijwaarts bij het ontwerpen van wolkenkrabbers. Hier zijn vier voorbeelden van horizontale wolkenkrabbers.

Liggende wolkenkrabber
© AFP/Ritzau Scanpix

De klassieke wolkenkrabber, met zijn torenhoge stalen skeletten en fonkelende glas, laat prachtig zien hoe ingenieurs erin geslaagd zijn de manier waarop mensen in de stad wonen en werken, te veranderen.

In steden als New York City, Shanghai en Dubai verrijzen honderden meters hoge torens op een klein lapje grond om duizenden mensen in op elkaar gestapelde kleine hokjes te huisvesten. Maar daarmee wordt geen gebruik gemaakt van alle lege ruimte tussen de imposante gebouwen. Hier ziet de horizontale wolkenkrabber echter zijn kans schoon.

Van de 300 meter hoge The Crystal in China tot de Saoedische stad van de toekomst, The Line – een liggende wolkenkrabber van 500 meter hoog en 170 kilometer lang – ingenieurs rekken de grenzen op van het begrip ‘wolkenkrabber’ met gebouwen die dwars door de lucht gaan.

Het concept, oorspronkelijk bedacht in de jaren 1920 door de Russische architect El Lisitski, stelt bijzondere eisen aan ingenieurs.

Nu moeten ze niet alleen de klassieke wolkenkrabbers beveiligen tegen de elementen, waaronder wind en aardbevingen, maar ook oplossingen bedenken voor de manier waarop een horizontale wolkenkrabber – tussen de verticale in of er bovenop – het schudden en trillen kan opvangen zonder in te storten.

Hemelbruggen

Skyline komt dwars te liggen
© Shutterstock

Glas verbindt Amerikaanse wolkenkrabbers

  • Waar: Minneapolis, VS.
  • Grootte: 15 km
  • Wanneer: 1962

Al 60 jaar lang kunnen inwoners van de stad Minneapolis zich verplaatsen tussen kantoorgebouwen, hotels, supermarkten en vele andere gebouwen via het Minneapolis Skyway System – een stelsel van overdekte loopbruggen waarmee voetgangers hoog boven straatniveau tussen de gebouwen van de stad kunnen lopen. Rond de 80 woonblokken zijn verbonden door zo’n 15 kilometer aan skyways.

Liggende oase

Zwevende wolkenkrabber
© Hufton+Crow-VIEW/Alamy/Imageselect

Wolkenkrabber zweeft boven groenstrook

  • Waar: Shenzhen, China
  • Lengte: 380 m
  • Wanneer: 2009

Boven een groen landschap zweeft het Chinese Vanke Center Shenzhen, een 380 meter hoge horizontale wolkenkrabber met appartementen, kantoren en een hotel. Het idee van de horizontale wolkenkrabber is om op de begane grond ruimte vrij te maken voor groenvoorzieningen en meren. Het bouwwerk rust op acht zuilen die tot 50 meter uit elkaar staan. Het dak is bedekt met zonnepanelen en beplanting, wat helpt om de temperatuur in het gebouw te regelen.

De recordhouder

© Shutterstock

The Chrystal rust op vier soortgenoten

  • Waar: Chongqing, China
  • Lengte: 300 m
  • Wanneer: 2020

De 300 meter hoge horizontale wolkenkrabber The Crystal is de meest opvallende van het Chinese wolkenkrabbercomplex Raffles City Chongqing, dat naast The Crystal acht klassieke wolkenkrabbers van 250-350 meter hoogte telt. The Crystal is de horizontale toren die op de meeste wolkenkrabbers eronder rust – vier in totaal. Om aardbevingsschokken op te kunnen vangen is The Chrystal bevestigd op 26 speciale frictielagers.

De toekomst

The Line in Saoedi-Arabië
© AFP/Ritzau Scanpix

Saoedisch project wordt 170 km lang

  • Waar: Tabuk, Saoedi-Arabië
  • Lengte: 170 km
  • Wanneer: 2045

Als The Line in 2045 klaar moet zijn, kan de horizontale wolkenkrabber 9 miljoen mensen huisvesten, maar al in 2030 zal de 170 kilometer lange en 200 meter brede horizontale wolkenkrabber de eerste miljoen bewoners kunnen verwelkomen. The Line zal bestaan uit twee parallelle wolkenkrabbers, elk 500 meter hoog, en zal uiteindelijk worden uitgebreid tot een totale lengte van 170 kilometer.