mexico earthscraper

Mexicanen bouwen flats onder de grond

De flats van de toekomst staan op hun kop en de bewoners zullen moeten wennen aan het wonen en werken onder de grond. In Mexico staan de architecten al klaar om 65 verdiepingen onder de grond te bouwen.

19 april 2013 door Emrah Sutcu

Aardkrabber gaat 300 meter de grond in

Mexicaanse architecten noemen hun nieuwe project 'earth scraper' – aardkrabber. Het idee is om een omgekeerde wolkenkrabber te bouwen, die 300 meter de grond in gaat onder het centrale plein in het bruisende hart van Mexico-Stad: Plaza de la Constitución.

Het project is een reactie op de strikte bouwregels van de stad. In het historisch centrum van Mexico-Stad mogen nieuwe gebouwen maximaal acht verdiepingen hoog zijn – maar naar onderen toe zijn er geen beperkingen. Dus ontwierp Bunker Arquitectura, een jong architectenbureau in Mexico, een omgekeerde piramide die 65 verdiepingen de grond in steekt.

Aardkrabber leidt naar het oude Aztekenrijk

De 'aardkrabber' moest pal onder het reusachtige centrale plein van Mexico-Stad komen en bedekt worden met glas, waar de voetgangers overheen kunnen lopen terwijl ze een nieuwsgierige blik in de omgekeerde wolkenkrabber werpen.

En volgens de architecten krijgen ze genoeg te zien, want op 50 meter diepte willen ze bijvoorbeeld een museum aan de Azteken wijden, de grondleggers van Mexico-Stad. De bodem onder de stad zit vol ruïnes uit de Azteekse tijd en in het museum zullen de stedelingen letterlijk kunnen rondwandelen in de cultuur van hun voorouders.

Woningen en groene promenades in de diepte

Dieper komen kantoren, winkels en woningen, maar ook groene promenades, die met glasvezel verlicht worden. Het moet er zo licht zijn dat er bomen en planten kunnen groeien.

Het project ligt nog op de tekentafel, maar de architecten willen het snel aan de Mexicaanse overheid presenteren en staan klaar om ermee aan de slag te gaan zodra de politici het groene licht geven.

Bekijk een fimpje over de 'aardkrabber' in Mexico

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: