Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kiruna teaser image
Techniek - Gebouwen

Zweedse stad op vrachtwagens geladen

Vanwege de mijnbouw is de grond rond Kiruna aan het instorten, en het Noord-Zweedse plaatsje loopt dan ook gevaar. Nu wordt het drie kilometer naar het oosten verplaatst. Lees meer over de verhuizing en bekijk de video.

Kiruna zakt weg in de grond

De Noord-Zweedse stad Kiruna ligt pal naast de grootste ijzerertsmijn ter wereld, en het bedrijf dat de mijn uitbaat is niet van plan om de graafwerkzaamheden te verminderen. De gebouwen van de stad ondervinden daar de gevolgen van.

Het ijzererts zit onder de stad, en telkens wanneer er een nieuwe gang wordt uitgeblazen, ontstaan er scheuren van meters breed in de grond, die Kiruna dreigen op te slokken. De hele stad wordt dan ook de komende 20 tot 30 jaar drie kilometer naar het oosten verplaatst, waar Nya Kiruna (Nieuw Kiruna) zal verrijzen.

Kiruna wordt gebouw voor gebouw verhuisd

De mijnstad zal geleidelijk kleiner worden, zoals deze geanimeerde satellietfoto's laten zien:

Kiruna in 2015: De stad ligt vlak naast de mijn (linksonder). Het gebied meteen ten westen van de stad werd al in de jaren 1970 geëvacueerd, toen de eerste scheuren ontstonden.

Kiruna in 2033: Grote delen van de huidige stad hebben plaatsgemaakt voor een natuurreservaat. Zo hebben het station en raadhuis een nieuw plekje gekregen.

Kiruna in 2100: De mijnbouw is op zijn hoogtepunt. Het grootste deel van het huidige Kiruna is verplaatst, en de natuur heeft vrij spel gekregen.

Nya Kiruna: Dit is het beeld dat de ingenieurs hebben van Nya Kiruna, dat langzaam rond het raadhuis zal groeien. De oorspronkelijke toren van het raadhuis wordt hergebruikt.

18.000 mensen moeten verhuizen

De 18.000 inwoners van Kiruna moeten hun hele hebben en houden verhuizen. Lees het hele verhaal over het enorme project:

Lees ook:

Gebouwen

Vondst van rif gooit roet in het eten voor langste afgezonken tunnel ter wereld

14 minuten
Gebouwen

's Werelds eerste bosstad wordt gebouwd

0 minuten
kingdom tower 1
Gebouwen

Kingdom Tower wordt 's werelds hoogste

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg