Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

kingdom tower 1
Techniek - Gebouwen

Kingdom Tower wordt het hoogste gebouw ter wereld

Met minimaal 1000 meter is de Kingdom Tower in Saoedi-Arabië bij zijn voltooiing in 2019 het hoogste gebouw ter wereld. De toren wordt zo hoog dat de internationale luchthaven van Djedda de aanvliegroutes moet aanpassen.

Als het dan eens regent in de woestijn van Saoedi-Arabië schieten hoge, ranke woestijnbloemen razendsnel uit de grond. Deze bloemen leverden de architecten de inspiratie voor het ontwerp van de Kingdom Tower.

Megaflat wordt minimaal 1 km hoog Als de Kingdom Tower in 2019 is voltooid, steekt het spitse gebouw 1000 meter de lucht in – en misschien zelfs verder, want de bouwmaatschappij wil over de hoogte alleen loslaten dat die minimaal een kilometer bedraagt.

Hoogte beperkt door de bodem Aanvankelijk was de opdracht een gebouw neer te zetten van een mijl: 1609 meter. Maar de bodem bleek vol oude, poreuze koraalriffen te zitten. Na geotechnisch onderzoek werd de hoogte daarom aangepast tot 1000 meter.

Nieuwe recordhouder Wel wordt de Kingdom Tower 172 meter hoger dan de Burj Khalifa, het huidige grootste gebouw ter wereld.

Gratis poster: 10 megaflats

We hebben de bijzonderste wolkenkrabbers van 2020 samengebracht op één mooie poster, die je kunt uitprinten en ophangen.

Klik op de knop hieronder om de poster te downloaden. Dat is helemaal gratis, je hoeft alleen maar een profiel te hebben op de website van Wetenschap in Beeld.

Lees ook:

Gebouwen

Vondst van rif gooit roet in het eten voor langste afgezonken tunnel ter wereld

14 minuten
Gebouwen

Zweedse stad op vrachtwagens geladen

0 minuten
byggekran, højhuse, byninger
Gebouwen

Q&A: Hoe wordt een hijskraan zo hoog als een wolkenkrabber?

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg