Smog kontrol

Gebouwen bestrijden zelf smog

Smog en vervuilende deeltjes veroorzaken jaarlijks miljoenen doden en beïnvloeden het klimaat. Dankzij een nieuwe techniek vreten gebouwen de smog op.

31 juli 2015

Probleem: Giftige lucht en smog zijn dodelijk

Jaarlijks sterven 7,2 miljoen mensen aan luchtvervuilende deeltjes. Die beïnvloeden ook het klimaat – in Zuidoost-Azië nemen de moessonregens er bijvoorbeeld door af.

Oplossing: Gebouwen die smog vreten

De bruine laag verstikkende smog waar veel Aziatische steden in gehuld zijn, kan door de gebouwen zelf bestreden worden. Een Duits bedrijf heeft een slimme gevel ontwikkeld die smog vreet.

Het grote oppervlak is beschilderd met een nanomateriaal op basis van titaniumoxide, een stof die energie opneemt uit de ultravioletstraling van de zon. De gevel werkt als een katalysator en breekt smog af tot stoffen als zuurstof, kooldioxide en stikstof. Het oppervlak raakt niet vol en wordt niet vuil, en gaat in principe eeuwig mee.

Smog is een verzamelnaam voor schadelijke chemische stoffen, zoals stikstofoxiden, NOx’en, die luchtwegklachten geven en dodelijk kunnen zijn.

9 problemen die nú opgelost moeten worden

De mens kampt met een aantal grote uitdagingen, en als we nu niets doen, gaat onze aarde eraan. Gelukkig biedt de techniek een helpende hand.

Lees het grote thema in Wetenschap in Beeld 9/2015:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: