Ecohuis van karton staat in een dag en gaat 50 jaar mee

Een bouwpakket met hoofdzakelijk kartonnen onderdelen kan in elkaar worden gezet tot een 100% recyclebaar huis met keuken, badkamer, en houtkachel.

huis van karton

Het hoofdingrediënt van dit nieuwe type huis is karton. 24 lagen doodnormaal golfkarton, die op elkaar zijn gelijmd.

Je denkt misschien dat zo'n huis meteen in elkaar stort, maar van buiten is het karton geïsoleerd met een waterdichte coating en houten panelen, als bescherming tegen vocht.

Dankzij deze constructie is Wikkelhouse – zoals het Nederlandse ontwerp heet – een buitengewoon milieuvriendelijk huis, dat in een dag kan worden opgebouwd en minimaal 50 jaar meegaat.

Video

Modules vormen huis naar ieders smaak

Het karton en de buitenlagen worden om een huisvormig frame gewikkeld (vandaar de naam), dat 1,2 meter breed is en 500 kilo weegt. De bewoner bepaalt uit hoeveel elementen het huis moet bestaan – en daarmee hoe lang het wordt.

Op die manier kan het huis groot genoeg worden voor een keuken, badkamer, slaapkamer en een woonkamer met houtkachel.

Huis is 100% recyclebaar

De mensen achter Wikkelhouse hebben vier jaar gewerkt aan onder andere een constructie waar het karton gemakkelijk omheen kan worden gewikkeld. Het huis is 100% recyclebaar, en de 24 lagen karton worden bij elkaar gehouden door – uiteraard milieuvriendelijke – lijm.

De in totaal 26 lagen – inclusief de coating en het hout – vormen samen een ongelofelijk robuuste sandwich, die buitengewoon goed is geïsoleerd tegen weer en wind.

De modules kunnen eenvoudig worden aan- en afgekoppeld als de bewoner een groter of kleiner huis wil. En behalve 100% recyclebaar is Wikkelhouse ook nog eens drie keer zo milieuvriendelijk als een gewoon huis.

Een huis met keuken en badkamer kost ongeveer 70.000 euro.