Phoenix Towers 16/2014

China wil groene wolkenkrabbers

De Phoenix Towers in het Chinese Wuhan worden de hoogste én groenste wolkenkrabbers ter wereld. Duurzaamheid staat voorop bij de ruim 1 kilometer hoge gebouwen, die zelfvoorzienend worden op energiegebied en de omringende lucht kunnen zuiveren.

13 november 2014

Wuhan in Midden-China staat op het punt geschiedenis te schrijven als de stad met de hoogste én groenste gebouwen ter wereld. Dit jaar is het gigantische project Phoenix Towers – twee wolkenkrabbers van ruim een kilometer hoog – van start gegaan.

De gebouwen verpletteren daarmee het record van het huidige hoogste gebouw, de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai.

Duurzaamheid staat voorop bij Phoenix Towers

Maar de hoogte is niet de enige troefkaart van het Britse architectenbureau Chetwoods, want de Phoenix Towers zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid. Het is de bedoeling dat de torens niet alleen zelfvoorzienend worden op het gebied van energie, maar ook gaan helpen de enorme luchtvervuiling van de miljoenenstad te bestrijden.

De wolkenkrabbers zijn Feng en Huang genoemd. De Feng-toren wordt ingericht met winkels, kantoren en woningen, terwijl de Huang-toren onder meer een tuin van 100 verdiepingen moet gaan huisvesten.

Torens van 1 km hoog

De tweelingtorens Huang en Feng strekken zich over een oppervlak van 70.000 vierkante meter uit en zullen een kilometer de lucht in steken.

Huang krijgt groene muren in de vorm van verticaal groeiende tuinen. Insectenhotels op de groene muren moeten insecten aantrekken, die er voedsel kunnen vinden en zich kunnen voortplanten.

Boven op de wolkenkrabber Feng komt een windturbine die elektriciteit opwekt. Er komt ook een soort schoorsteen die de lucht zuivert en tegelijkertijd energie produceert. Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit, en Feng krijgt ook een installatie die regenwater opvangt en hergebruikt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: