China bouwt 's werelds eerste bosstad

40.000 bomen en miljoenen planten vormen de kern van de eerste bosstad ter wereld. De aanleg is onlangs begonnen in het zuiden van China.

© Stefano Boeri Architetti

China zet groots in op groene energie, en nu bouwt de Aziatische grootmacht de eerste ‘bosstad’ ter wereld.

De aanleg van de duurzame stad is onlangs begonnen in de buurt van de miljoenenstad Liuzhou in de provincie Guangxi.

De bosstad is ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri, die ook de bedenker is van het verticale bos of Bosco Verticale in Milaan. Er kunnen naar verwachting 30.000 mensen in de stad wonen als hij in 2020 voltooid is.

© Stefano Boeri Architetti

Liuzhou Forest City, zoals de stad gaat heten, komt vol natuur te staan. Zo zullen er een miljoen planten en 40.000 bomen komen. Samen kan de flora 10.000 ton CO2 absorberen, wat gelijkstaat aan de uitstoot van meer dan 2100 auto’s. En de stad produceert jaarlijks 900 ton zuurstof.

© Stefano Boeri Architetti

De stad krijgt een oppervlakte van circa 1,75 vierkante kilometer en is daarmee bijna vier keer zo groot als het Vaticaan. Naast 30.000 woningen komen er een ziekenhuis, twee scholen en talrijke winkels. Een elektrische trein zal elektrische auto’s vervoeren tussen de bosstad en Liuzhou.

© Stefano Boeri Architetti

Alle energie die in de stad gebruikt wordt is groen en komt uit aardwarmte en zonnecellen op de gebouwen.

© Stefano Boeri Architetti

Het is de bedoeling dat de stad bijdraagt aan het terugbrengen van de temperatuurstijging in het gebied door het broeikasgas CO2 uit de lucht te halen. Daarnaast moet Liuzhou Forest City een rijk dierenleven krijgen en bijdragen aan de plaatselijke biodiversiteit.

© Stefano Boeri Architetti