Shutterstock

Bloedvaten in je hand zijn je nieuwe vingerafdruk

Een infraroodfoto van je hand kan jou met een nauwkeurigheid van 99,8 procent identificeren.

Het patroon van bloedvaten op de rug van je hand is even uniek als je vingerafdruk en is daarom een goede manier om je te identificeren.

Nu hebben onderzoekers van de University of New South Wales in Australië daar een techniek voor ontwikkeld. Een infraroodcamera maakt een gedetailleerde opname van de bloedvaten, die een computer met kunstmatige intelligentie kan herkennen.

Een infraroodcamera kan het verschil zien tussen bloedvaten en het weefsel eromheen. Het bloedvatenpatroon is bij iedereen anders (inzet).

© Syed W Shah et al./IET Biometrics

De onderzoekers testten de techniek met 500 foto’s van de handen van 35 proefpersonen. Daarna voerden ze de foto’s in in de computer, zodat die de patronen van elk individu leerde kennen.

Vervolgens kon het systeem een nieuwe foto van een hand van een van de proefpersonen met een nauwkeurigheid van 99,8 procent identificeren.

Systeem kan ID-fraude voorkomen

De techniek kan een goede aanvulling worden op andere identificatiemethoden als vingerafdrukken en gezichtsherkenning.

Je kunt een vingerafdrukscanner voor de gek houden door afdrukken van een glad oppervlak te kopiëren en te tonen. Gezichtsscanners kunnen met een foto gefopt worden en werken bovendien slechter bij sommige huidskleuren.

Deze nadelen kent de ‘bloedvatscanner‘ niet. Volgens de Australische onderzoekers is hij makkelijk in te bouwen in een mobiele telefoon en kan hij verwerkt worden in bewakingscamera’s.