De cijfers lopen enigszins uiteen, maar de uitstoot van bitcoins wordt op dit moment geschat op ruim 49 miljoen ton CO2 per jaar – evenveel als Portugal, waar meer dan 10 miljoen mensen wonen.
Volgens de Chinese onderzoekers zal dat cijfer gestaag groeien tot de virtuele mijnen 2024 maar liefst 130 miljoen ton CO2 uitstoten – evenveel als België en Denemarken samen.
Daarna zal de industrie langzaam stoom verliezen. Bitcoin heeft altijd een vervaldatum gehad. Het maximale aantal cybermunten was vanaf het begin 21 miljoen, en daarvan is nog iets meer dan twee miljoen over.
Enorme netwerken vragen steeds meer rekenkracht
Bitcoin is, net als de meeste andere cryptovaluta’s, afhankelijk van de zogeheten blockchain – een anoniem, gedecentraliseerd meganetwerk van computers.
Alle bitcointransacties worden bijgehouden in een enorm bestand, waartoe alle gebruikers toegang hebben. Er zitten dus geen banken of overheden tussen die het geld van de gebruikers controleren.
Omdat de boekhouding voortdurend op de computers van alle gebruikers wordt bijgewerkt, zouden hackers op alle computers tegelijk moeten inbreken om het systeem te verstoren.
Als er nieuwe transacties moeten worden geboekt, vereist dit meer opslagruimte. Het systeem heeft dan nieuwe ‘blokken’ nodig die de informatie bevatten. Om de nieuwe kluizen te maken, moet een lang, complex computerraadsel worden opgelost, en dat wordt beloond met bitcoins.
Voor dit proces, mining, werken krachtige computers de klok rond om de codes te kraken en nieuwe blokken te creëren.
Eén bitcointransactie verbruikt circa 1000 kilowattuur – evenveel als een gemiddeld Amerikaans huishouden in een maand.
China lonkt met goedkope grijze stroom
Voor professionele bitcoinminers hangt de winst af van de hoeveelheid en prijs van de elektriciteit. China en IJsland trekken met hun goedkope energie veel bitcoinminers aan.
Vooral in China is dit echter een probleem voor het klimaat, omdat veel stroom nog steeds afkomstig is van fossiele brandstoffen zoals kolen en gas.
De Chinese onderzoekers hebben verschillende manieren gesimuleerd om virtuele mijnbouw te reguleren, en het meest effectief is het om mijnen te dwingen te verhuizen naar gebieden met groenere stroom.
Als de helft van de mijnen naar milieuvriendelijkere gebieden verhuist, scheelt dat in 2024 30 miljoen ton CO2. In dat geval stoot Bitcoin evenveel uit als België in plaats van België plus Denemarken.
Naast dat de industrie veel broeikasgassen uitstoot, vergt de productie van de speciale apparatuur ook veel grondstoffen – en ontstaat er veel afval door. Doorgaans zijn computers binnen twee jaar aan vervanging toe.
Experts schatten dat de bitcoinindustrie evenveel elektronisch afval produceert als Luxemburg.