Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onderzoekers van het Amerikaanse MIT hebben een algoritme ontwikkeld waarmee de camera in bijvoorbeeld een auto kan zien wat er om de volgende bocht schuilgaat.

© Shutterstock
Techniek

Auto van de toekomst kan om de bocht kijken

Amerikaanse wetenschappers hebben een kunstmatige intelligentie ontwikkeld voor camera’s, die ermee kunnen zien wat zich om de volgende bocht afspeelt.

Over een paar jaar kunnen de wegen zwart zien van de zelfrijdende auto’s. En een aantal prototypen hebben een beter overzicht dan de beste chauffeur, want ze zijn voorzien van radarsystemen, ultrageluidsensoren en camera’s.

Maar wat er gebeurt zodra ze een bocht om gaan, is nog ongewis. En daar willen onderzoekers van het MIT in de VS verandering in brengen.

Ze hebben een algoritme voor camera’s ontwikkeld, waarmee de apparaten aan de hand van schaduw op de grond kunnen afleiden wat zich om de bocht bevindt.

Schaduw verraadt mensen

De zogeheten CornerCameras registreren kleine veranderingen in het licht dat op de grond valt.

Als je voor een hoekmuur staat, reflecteren mensen om de hoek een klein beetje licht op de grond voor de hoek. Hierdoor ontstaat een soort schaduw, die penumbra genoemd wordt.

Door de schaduw te filmen vergelijkt het algoritme een reeks eendimensionale beelden die laten zien wat er zich aan de andere kant bevindt.

‘Op basis van de schaduw kunnen we bepalen waar mensen aan de andere kant precies zijn en waar ze naartoe gaan,’ aldus Katherine Bouman, die aan het MIT onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie.

Vinding kan leven en dood bepalen

Als er om de bocht bijvoorbeeld een kind de weg op rent, vangt het algoritme de vrijwel onzichtbare veranderingen in de schaduw op en kan het de snelheid en de richting van het kind berekenen.

‘Op dit moment kan de chauffeur niet altijd op tijd reageren. Met technologieën als deze geven we automobilisten de paar seconden die het verschil tussen leven en dood uitmaken,’ zegt Katherine Bouman.

Lees ook:

Kunstmatige intelligentie

Googles kunstmatige intelligentie ontwikkelt agressief gedrag

2 minuten
Techniek

kwantumcomputer lost raadsels van de toekomst op

9 minuten
Kunstmatige intelligentie

Googles kunstmatige intelligentie maakt zichzelf slimmer

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg