Archeologen ontdekken mysterieus labyrint onder kerk in Mexico

Geavanceerde technologie heeft een verborgen ondergronds labyrint aan het licht gebracht. Volgens experts was het mogelijk een oude ‘poort naar de onderwereld’.

Met drie verschillende geavanceerde scantechnieken werd het ondergrondse labyrint ontdekt – zonder de kerk te beschadigen. Credits: https://www.arxproject.org/lyobaa

© Marco Vigato/The ARX Project

Enkele meters onder een katholieke kerk ten zuidoosten van het Mexicaanse Oaxaca heeft een groep archeologen een ontdekking gedaan die een oude plaatselijke mythe bevestigt.

Volgens de overlevering hadden de oude Zapoteken, die van ca. 600 v.Chr. tot de 8e eeuw n.Chr. in het gebied leefden, een complex ondergronds stelsel van tunnels en ruimten gebouwd rond een diep gat in de grond.

Later zouden Spaanse missionarissen de toegang tot het ondergrondse labyrint, dat nu onder de katholieke kerk van San Pablo ligt, hebben afgesloten.

Nu hebben archeologen met behulp van geavanceerde technieken ontdekt dat er inderdaad een complex labyrintsysteem tussen de 5 en 8 meter onder de grond ligt – en ze hebben ook een vermoeden waar de ondergrondse grotten voor werden gebruikt.

Het 15-koppige team achter de ontdekking denkt dat het stelsel meer dan een millennium geleden werd gebouwd onder de ruïnes van de stad Mitla, die het religieuze centrum van de Zapoteken vormde tot de Azteken het gebied veroverden.

Later, in de 15e eeuw, bouwden Spaanse missionarissen met de ruïnes de San Pablo-kerk. En volgens de mondelinge overlevering werd het hoofdaltaar van de kerk opzettelijk bovenop een verzegelde ingang naar de ondergrondse wereld geplaatst.

Golven onthulden geheime doorgangen

In een samenwerking tussen de National Autonomous University of Mexico, het Mexicaanse nationale instituut voor geschiedenis en het ARX Project testte een team van archeologen, geofysici en conserveringsexperts de plaatselijke mythes – zonder daarbij de bodem of de oude kerk te beschadigen.

Daartoe gebruikten ze drie geavanceerde scantechnieken om seismische en elektromagnetische golven te meten die door de bodemlagen heen gingen om de ondergrondse structuren bloot te leggen en een 3D-model van de verborgen gangen te maken.

De katholieke San Pablo-kerk, die Spaanse missionarissen in de 16e eeuw op de ruïnes van de belangrijke Zapoteekse stad Mitla bouwden.

© Wikimedia Commons

Uit de gegevens van alle apparatuur die rond de oude kerk was geplaatst, bleek dat er inderdaad een grote holte was onder het hoofdaltaar, die verbonden was met twee gangen – en dit alles op een diepte van tussen de 5 en 8 meter.

En hoewel het team wel vermoedde dat er iets onder de kerk schuilging, waren de onderzoekers toch verrast door de diepte en omvang van het stelsel.

‘Er is meer onderzoek nodig om de volledige omvang van deze ondergrondse systemen nauwkeurig vast te stellen,’ zegt Marco Vigato, de oprichter van het ARX-project, tegen Livescience.

Zowel mondeling overgeleverde mythes als documenten uit de koloniale tijd duiden erop dat de stad Mitla werd gezien als een poort naar de ‘onderwereld’.

De tunnels kunnen dus ook zijn gebouwd om toegang te krijgen tot het domein van de doden.

‘De pas ontdekte ruimten en tunnels houden rechtstreeks verband met het geloof van de oude Zapoteken en concepten van de onderwereld,’ zegt Marco Vigato tegen Livescience.

Hij denkt daarom ook dat de ontdekking de juistheid bevestigt van verhalen uit het koloniale tijdperk, die uitgebreide rituelen en ceremonies beschrijven om in contact te komen met overleden voorouders, die in Mitla in ondergrondse ruimten werden uitgevoerd.